МВФ подобри прогнозите си за България

МВФ подобри прогнозите си за България

Международният валутен фонд (МВФ) подобри в понеделник прогнозите за развитието на България, похвали правителството за бюджетната политика на свиване на разходите, а финансовият министър Симеон Дянков заяви, че в момента не е интересно да се говори за задължения към финансовата институция в подкрепа на икономиката на страната. Това стана ясно на пресконференция след приключването на мисия на МВФ у нас, дошла по покана на кабинета за обсъждане на прилаганите от новата власт бюджетни и антикризисни мерки.

Страната е в рецесия, но прогнозита вече е за 6.5 на сто спад през настоящата година и 2.5 процента за следващата, заяви Бас Бакер, ръководител на мисията.

Предишните предвиждания бяха за намаление от 7 процента на българската икономика през тази година и 2.5% през 2010 г. Плановете на управляващата партия ГЕРБ са свиването на бизнеса през 2009 г.да е 6.3 процента, а за догодина - 2 на сто.

Според сегашните прогнози на МВФ бюджетният дефицит ще достигне 0.5 процента от брутния вътрешен продукт на България през 2009 г., предвижданията преди парламентарните избори в началото на юли бяха за дефицит от 1-2 процента. Очакванията за инфлация са за 1.5 на сто в края на 2009-та и 1.6 на сто - догодина

С темповете на харчене от предишното правителство дупката в хазната е можело да надхвърли 3.5% от БВП в края на тази година, тъй като през първите седем месеца на годината не са взети никакви мерки за справяне с кризата и дори харчовете се увеличили до спетен, в която над 6-процентният излишък е стопен и дори хазната излиза на минус, отбелязаха експертите от финансовата институция.

Фондът призова новото правителство енергично да прилага планираната от него затегната фискална политика, защото рисковете пред икономиката остават.

Балансирането на бюджета ще бъде предизвикателство и ще зависи в голяма степен от дисциплината над разходите. Това със сигурност не е невъзможно, но ще бъде много трудно, коментира Бакер.

Глобалната икономическа и финансова криза е оказала значително влияние върху българската икономика, като търсенето на местно ниво бе засегнато от рязък спад в притоците на капитал. Това доведе до почти напълно прекратяване на кредитния ръст, докато износът бе засегнат от рецесията в търговските партньори на България, сочи анализът на МВФ. В него се повтарят предишни препоръки към страната да реорганизира икономиката си така, че че ресурсите ѝ да се пренасочат към експортно ориентирани сектори и такива с висока добавена стойност, вместо да се разчита на финансовите услуги, строителството и недвижимите имоти.

Продължаващото добро здраве на финансовата система е жизненоважно за икономическото възстановяване, отбелязаха от МВФ. Данните им сочат, че въпреки увеличаващите се неизплащани заеми, банковият сектор като цяло е останал на печалба през първата половина на 2009 г. Скорошните стрес-тестове на Българската народна банка предполагат, че понастоящем силните капитални буфери на банките биха предпазили системата срещу влошаване на качеството на активите, каза Бакер.

Експертите на МВФ оцениха положително предприетите реформи в приходната администрация и свиването на разходите с 15 на сто от новонот правителство, както и намеренията на кабинета за понижаване на осигурителните вноски. Това обаче трябва да става с провеждането паралелно на цялостна реформа в пенсионната система, препоръча Бакер.

Финансовият министър Симеон Дянков от своя страна заяви, че правителството има план за разходите до края на 2009 г., а за приходната част МВФ няма с какво да помогне и не са водени никакви разговори с финансовата институция за каквито и да било задължения. "На мен и на моя екип не ни е интересно да си говорим с МВФ, защото те не могат да ни дадат нещо, което ние в момента нямаме”, коментира Дянков.

Той обясни, че през февруари следващата година правителството ще направи преценка накъде върви европейската икономика, за да се ориентира правилно дали ще има нужда от финансова помощ. Тогава у нас ще дойде нова мисия на МВФ.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?