МВФ понижи прогнозата си за растежа

МВФ понижи прогнозата си за растежа

Международният валутен фонд (МВФ) за пръв път от две години насам понижи прогнозата си за растежа на световната икономика.

Причините са нарастването на лихвените проценти и засилването на напрежението в областта на търговията, предаде Асошиейтед прес.

Според ревизираната прогноза на МВФ световната икономика ще отбележи ръст от 3.7 на сто тази година, също като през миналата. Това обаче е по-малко от обявените през юли 3.9%.

Намаление има и на очаквания ръст у нас. От предишните 3.8% очакванията за 2018 г. се свиват до 3.6%. За догодина фондът очаква икономическият ръст на България да се забави до 3.1%.

Миналата седмица финансовото министерство също коригира надолу собствената си прогноза за растежа за 2018 г., като я сви от 3.9% на 3.6%. МФ обаче остава оптимист за 2019 г., когато очаква БВП да се повиши с 3.7%.

Освен прогнозата за България МВФ понижи и очакванията си за растежа в еврозоната, както и за други региони като Латинска Америка, Близкия изток и Субсахарска Африка.

Фондът очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2.9 на сто тази година, но да се забави до ръст от 2.5 на сто догодина поради намаляването на ефекта на неотдавнашните съкращения на данъците и търговската война с Китай.

Еврозоната пък ще достигне ръст от 2 на сто вместо очакваните досега 2.2 на сто поради търговското напрежение със САЩ и притесненията около Брекзит, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?