МВФ понижи прогнозата си за растежа в България тази година до 1.2%

МВФ понижи прогнозата си за растежа в България тази година до 1.2%

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за икономическия растеж на България през 2013 г. Новата оценка е посочена в доклада на организацията за развитието на икономиката в световен план в частта му за страната ни.

Според сегашната оценка брутният вътрешен продукт (БВП) у нас ще нарасне с 1.2%, а не с 1.5%, както сочеха очакванията на фонда през есента.

Новата оценка на МВФ вече е по-близко до прогнозата на Министерството на финансите, което неотдавна обяви евентуален растеж до 1%, но е по-песимистична в сравнение с прогнозите на Европейската комисия, Световната банка (СБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и спрямо заложеното в бюджета за тази година.

За следващата година МВФ очаква икономическият растеж у нас да се ускори до 2.3%.

Фондът очаква също така безработицата в страната да остане без промяна на равнището от 12.4% тази година и да се понижи с един пункт до 11.4% следващата година. Според прогнозата инфлацията тази година ще бъде 2.1%, а догодина – 1.9%. Очакванията са дефицитът по текущата сметка да достигне 1.9% през тази година и да се разшири до 2.1% догодина.

МВФ занижи прогнозата си и за глобалния икономически растеж до 3.3% от 3.5% през есента. Прогнозата за 2014 г. е без промяна - очакванията са догодина икономическият растеж в световен план да се ускори до 4%.

За икономиката на еврозоната от фонда прогнозират, че и тази година тя ще отбележи спад, като той ще стигне стигне 0.3%, а не 0.1%, каквато беше предишната оценка. През следващата година обаче вероятно икономиката на държавите от еврозоната се очаква да ускори ръста до 1.1%.

Леко е завишена единствено прогнозата за растежа в Германия – с 0.1 пункта до 0.6% за 2013 г.

Очакванията са БВП на САЩ да нарасне с 1.9% тази година, което е с 0.2 пункта по-малко спрямо предишната прогноза, и с 3% догодина.

Леко занижена е и прогнозата за ръста в Китай. За тази година се очаква БВП на страната да регистрира увеличение от 8%, а не 8.1%, каквато беше предишната оценка, а догодина – 8.2%, а не 8.5%.

От фонда предупреждават, че политиците в глобален мащаб са предприели мерки за борба с кризата, но въпреки това са се появили нови рискове, които могат да спънат икономическия растеж.

Институцията посочва, че успешно са преодолени два от краткосрочните рискове пред глобалната икономическа активност – разпадането на еврозоната и рязко свиване на бюджетните разходи в САЩ. В резултат се наблюдава възстановяване на финансовите пазари и се подобрява финансовата стабилност.

Споделяне

Още от Бизнес