МВФ понижи прогнозата за ръста на световната икономика

МВФ понижи прогнозата за ръста на световната икономика

Международният валутен фонд /МВФ/ понижи прогнозите си за растежа на световната икономика с 0.3 на сто въпреки по-евтиния петрол и добрите показатели на Съединените щати. Актуализираните данни бяха представени в китайската столица Пекин.

МВФ очаква глобален икономически растеж през 2015-а година от 3.5 на сто, което е понижение спрямо предишните прогнози от октомври. През 2013-а и 2014-а година световната икономика е нараснала с по 3.3 процента. МВФ прогнозира, че еврозоната ще регистрира през 2015-а година икономически ръст от 1.2 на сто, с 0.2 процента по-малко от предишните прогнози.

Съединените щати са единственият светъл лъч на мрачната картина, представена от Фонда, коментират световните информационни агенции. Най-голямата икономика в света ще нарасне с 3.6 на сто през тази година, което е с половин процент повече от прогнозата през октомври. Растежът на втората в света икономика обаче, китайската, ще се забави до най-ниското си ниво от четвърт век – 6.8 на сто, с тенденция спадът да продължи.

От базираната във Вашингтон финансова институция прогнозират за Русия рецесия от минус 3 на сто, което е все пак по-ниска степен на фона на октомврийската прогноза от минус 3.5 процента.

Според МВФ световната икономика ще извлече полза от ниския курс на еврото и йената, както и от по-евтиния петрол. Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар коментира, че това са добри новини, но не е достатъчно заради слабите инвестиции и още, за цената на петрола.

”Ние сме може би и малко песимисти. На жаргона на икономистите това се казва "обърнат риск", който би помогнал повече отколкото да навреди и нещата да тръгнат в по-добра посока, но не можем да разчитаме на това”, посочи Бланшар, цитиран от БНР.

Вероятно средната цена на петрола ще се задържи под 57 долара, пише в доклада на МВФ. Фондът призова правителствата и централните банки да продължат смекчената парична политика и структурните реформи, за да подкрепят икономическия растеж.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?