МВФ: Поскъпването на петрола крие риск за световния икономически растеж

Повишаващите се цени на петрола крият риск за икономическия растеж по света, предупреждава МВФ в доклада си "Световни икономически перспективи", който се очаква да бъде публикуван в сряда, предаде БТА.  Докладът се изготвя два пъти в годината - през пролетта и есента.

МВФ очаква силен икономически растеж през тази година (4,3%), въпреки че той ще е по-слаб от миналогодишния (5,2%). Фондът предупреждава обаче, че растежът ще бъде небалансиран, тъй като САЩ и Китай ще изпреварят Европа и Япония.

МВФ очаква растеж под 1% в Германия и Япония, въпреки че прогнозата на фонда е за постепенно възстановяване и в двете страни през 2006 г.

Растящите цени на петрола, които миналия месец достигнаха 55 долара за барел, представляват сериозна заплаха за световния растеж, посочват експертите на МВФ. Въпреки че ОПЕК увеличи производствените си квоти с 500 000 барела дневно през март, много експерти се съмняват, че добивите ще могат да бъдат увеличени още, като се има предвид нестабилния баланс между търсене и предлагане.

Общите щети за икономиката от вълните цунами в Индийския океан в навечерието на 2005 г. все още не могат да бъдат изчислени, се казва още в доклада на МВФ. Въпреки че на места ефектът от бедствието ще е значителен, като цяло не се очаква то да навреди сериозно на икономическия растеж в засегнатия регион.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?