МВФ повиши прогнозата за инфлацията у нас на 10% в края на годината

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за инфлацията в България в края на годината на 10%, съобщи новият представител за страната ни във фонда Алберт Ягер след приключването на мисията на институцията във вторник.

Експерти на фонда започнаха мисията си в София на 4 октомври, като задачата ѝ бе да обсъди с правителството основните мерки на фискалната политика, насочени към поддържане на стабилна макроикономическа среда и продължаване на структурните реформи с цел устойчивост на икономическия растеж и извличане на максимални ползи от членството в ЕС.

Предишната прогноза на МВФ за тазгодишната инфлация бе 8%, но корекцията нагоре се наложи от непредвидения ръст на инфлацията през август и септември. Прогнозната инфлация в макрорамката на бюджета за тази година е 4%.

Ягер каза още, че мисията на МВФ препоръчва на България да запази бюджетен излишък от 3% от БВП за тази и през следващата година. Той препоръча отново ръстът на реалните заплати в публичния сектор да бъде обвързан с ръста на производителността на труда, нещо което фондът нееднократно е подчертавал.

Според експертите на фонда всяко увеличаване на заплащането в публичния сектор трябва да е свързано с производителността, с равнището на излишъка и с инфлацията, което пък изключва искания размер на вдигане на учителските заплати.

Представителите на МВФ смятат, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде в рамките на 6.4%, а дефицитът по текущата сметка ще достигне 20% при 12% в края на септември. Според фонда и догодина икономическият растеж и дефицитът ще са в същия порядък.

Според фонда трябва да продължат структурните реформи в сферите на образованието и здравеопазването.

Откакто България погаси предсрочно задълженията си към фонда, той има само консултативни ангажименти към нашето правителство. Според финансовия министър Пламен Орешарски МВФ ще продължи да съветва правителството за запазване на финансовата стабилност на страната, за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката и стабилен растеж.

Споделяне

Още от Бизнес