МВФ предлага глобален СО2 данък

МВФ предлага глобален СО2 данък

Международният валутен фонд (МВФ) призова за въвеждане на глобален данък върху въглеродния двуокис за борба с изменението на климата.

В съвместно изявление директорът на МВФ Кристин Лагард и директорът за фискалната политика на МВФ Витор Гаспар се изказаха за такава такса. Както те пишат в публикация в блога на организацията от петък, световните емисии на въглероден двуокис ще трябва да се намалят до 2030 г. с една трета и да се наложи данък от около 62 евро на тон въглероден диоксид, за да се съобразят с целите на Парижкото климатично споразумение.

Лагард и Гаспар считат, че има "значителен консенсус" за това, че данъчното облагане е "ефективен инструмент", за да се ограничи консумацията на изкопаеми горива и свързаните с тях емисии на въглероден диоксид. Освен това таксата ще осигури необходимия доход за обратния път към възобновяемите енергийни източници.

Това данъчно облагане обаче би имало различно въздействие върху емисиите на въглеродин диоксид от отделните страни. Така например в Китай, страната с най-голяма концентрация на емисии в света, данък от около 39 евро може да доведе до 30% намаление на емисиите. Същото се отнася и за Индия и Южна Африка, където енергията постъпва главно от въглища. В държави като Франция, които използват енергия от други източници като ядрената енергия, данъкът ще доведе до спад от 10%

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?