МВФ предлага нов данък за банките за предотвратяване на финансови кризи

Банките могат да бъдат обложени с нови данъци, които да покрият евентуалното им спасяване в бъдеще, предаде агенция Ройтерс в сряда. Данъците, които ще засегнат печалбите на финансовите институции, се предлагат от Международния валутен фонд (МВФ).

Предложението на фонда е да бъдат облагани печалбите и възнагражденията на финансовите компании. Данъкът ще важи не само за силно засегнатите страни, но дори и за тези извън Г-20.

Банките първоначално ще трябва да плащат при единна ставка. Впоследствие обаче данъкът може да бъде трансформиран, така че по-рисковите банки да плащат пропорционално повече.

Приходите от новия данък вероятно ще бъдат събирани в специален фонд, който може да достигне между 2 и 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на съответната държава. Възможно е обаче средствата да отиват директно в националните бюджети.

Налагането на глобален данък върху банките беше предложен за първи път от британския премиер Гордън Браун в края на миналата година. Идеята срещна одобрение в Европа и САЩ, тъй като политиците искат да отговорят на общественото недоволство от огромните банкови печалби.

МВФ заяви, че окончателното предложение ще бъде представено пред лидерите на Г-20, които ще се срещнат през юни.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?