МВФ предлага вдигане на осигуровката с 2% и на стажа за пенсия от 2011

МВФ предлага вдигане на осигуровката с 2% и на стажа за пенсия от 2011

Подготвяните промени в осигурителната система няма да помогнат за трайното решаване на проблемите в пенсионната система на България. Това е заключението на експерти на Международния валутен фонд (МВФ), поканени от финансовия министър Симеон Дянков, за да разработят конкретни предложения за пенсионната реформа.

Мисията на МВФ счита, че ако не бъдат направени реформи, дефицитът на пенсионната система може да остане висок, надвишавайки 7 процента от БВП в средносрочен план. За да се запази фискалната стабилност на страната, трябва да се въведат допълнителни мерки за ограничаване на натиска върху разходите и за увеличаване на приходите в средносрочен план, се казва в резюмето на доклада, за който МФ съобщи в понеделник.

Експертите съветват още от догодина пенсионната осигуровка да бъде вдигната с 2 пункта, както и да бъде увеличен с 6 месеца стажът за пълна пенсия.

За да се елиминира натискът върху бюджета, са необходими още стъпки, препоръчва ръководителят на мисията Емануеле Балдачи. В момента парите, които се събират от осигуровки, покриват едва 40% от изплащаните пенсии.

В доклад с различни варианти за стабилизиране на пенсионната система, който ще бъде представен публично във вторник, МВФ препоръчват въвеждане на няколко спешни мерки още от следващата година като замразяване на пенсиите до 2012 г., вдигане на осигуровките с 2.0, а не с 1.8 пункта, както предлага правителството, удължаване на възрастта за пенсиониране с половин година.

От МВФ предлагат още професионалните пенсионни фондове да започнат да изплащат пенсиите за ранно пенсиониране, както и да се затегне контролът върху пенсиите за инвалидност.

Същевременно от Европейската комисия пресякоха искането на девет страни членки, сред които и България, в националния бюджетен дефицит да не се включват разходите, които се правят за осъществяването на пенсионната реформа.

Финансовите министерства на деветте страни - България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Швеция - са получили отрицателния отговор на ЕК, която се е произнесла по искането на 29 септември.

В писмото си до министрите еврокомисарят по финансовите и валутните въпроси Оли Рен е потвърдил позицията на комисията, публикувана на 29 септември, че проблемът за разходите по пенсионната реформа трябва да бъде решен в рамките на Пакта за стабилност и растеж, тоест със или без реформи в пенсионната система дефицитът в националните финанси трябва да остава до 3% от брутния вътрешен продукт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?