МВФ предупреди за опасност от икономическа буря

Кристин Лагард

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че растежът на световната икономика е по-бавен от очакваното и че има опасност от икономическа буря, предаде Франс прес.

"С една дума - свидетели сме на (световна) икономика, чийто растеж е по-бавен от очакваното", изтъкна Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят.

Миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,5 на сто в резултат на търговските напрежения, най-вече между САЩ и Китай.

Лагард говори за "четирите облака" - както ги нарича тя - които витаят над световната икономика, предупреждавайки, че тя може да бъде ударена от буря.

В тази връзка тя цитира търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика.

Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика.

"Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите", заяви Лагард в Дубай.

Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали "много тежки дългове".

"Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря", предупреди Лагард, призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.

Световната правителствена среща на върха започна работа в Дубай, Обединените арабски емирства. Целта на тазгодишното седмо издание на срещата е да се подобри животът и благосъстоянието на седемте милиарда души на планетата чрез активен диалог по здравеопазването, енергетиката, образованието, хранителната сигурност и технологиите.

Срещата в Дубай събира всяка година от 2013 г. насам учени, експерти, държавни и правителствени ръководители, представители на международни организации и бизнесмени, за да обменят идеи и опит за това как технологиите и иновациите могат да помогнат на правителствата по света да намерят трайни решения на настоящи и бъдещи предизвикателства и да изградят по-добро бъдеще за техните граждани.

Тридневното събитие, на което се очакват над 6000 посетители, ще бъде по-голямо от миналогодишното. В него ще участват представители от 140 страни и 30 международни организации, които ще се включат в 200 панелни сесии и 16 специални форуми.

Глобализацията не може да произвежда печелещи и губещи, правителствата по света са на кръстопът, а пътят напред е несигурен и рисковете за правителствата продължават да растат. С това послание, цитирано от БТА, професор Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум, откри срещата.

В посланието си проф. Шваб призова правителствата да изоставят "управлението на кризи" и да се насочат към "лидерство в партньорството". Този процес, който той нарече"Глобализация 4.0" трябва да отговори на "бързо усложняващия се пейзаж", създаден от четвъртата индустриална революция, както и от популизма и един свят, който се нуждае от "мултиконцептуално мислене".

Периодът на световен растеж след Студената война, който може да се нарече Глобализация 3.0, изведе стотици милиони хора от бедност, но остави печеливши и губещи. "Тези, които бяха изоставени, искат да бъдат върнати отново начело и няма да толерират нищо друго", предупреди основателят на Световния икономически форум. Той изтъкна също, че "майката природа губи търпение с нас" и ако не се вземат спешни мерки, до 12 години промените в климата, екологията и биоразнообразието ще станат необратими.

Мохамед Абдула Ал Гергауи, министър по правителствените въпроси и бъдещето на ОАЕ, който заедно с Клаус Шваб откри срещата, заяви, че светът е в четвъртата си индустриална революция, но много правителства все още не успяват да се справят с промените, случващи се около тях. Той говори също за ключовата роля на информацията и отбеляза, че който държи информацията, "притежава бъдещето".

"Къде е бъдещето на света", обърна се министърът към публиката. "Дали е в петрола и газа или в данните. Бъдещето ще бъде въображение и идеи", отбеляза той.

Американският министър на енергетиката Рик Пери обяви пред участниците във форума, че по-късно тази година състезание на роботи ще бъде организирано в Обединените арабски емирства.

Не можем да мислим за устойчиво развитие без солидарност, заяви папа Франциск въввидеопослание до Световната правителствена среща на върха.

Споделяне

Още от Свят