МВФ предупреждава Гърция за финансова дупка от 12,6 млрд. евро

Международният валутен фонд (МВФ) преценява, че Гърция ще бъде изправена пред финансова дупка в размер на 12,6 млрд. евро от средата на 2015 г. и смята, че в същия размер е възможен нов заем за страната от еврозоната, коментират гръцките медии в сряда по повод доклад на фонда, съдържащ негова пета оценка по изпълняваната антикризисна програма от гръцкото коалиционно правителство.

В. "Елефтеротипия", цитиран от БТА, определя доклада като "бич" за Гърция, тъй като страната нямало да може да избегне допълнителни мерки за икономии.

В. "Етнос" помества отговора на финансовото министерство на доклада, в който се изказва убеденост, че няма да има нужда от нови мерки, за да бъде гарантирано реализирането на бюджетните цели за 2015-2016 г., тъй като правителството очаква, че прогнозите му ще се сбъднат, както стана през 2013 г.

Много неща ще зависят и от това дали ще е необходимо да бъде използван от гръцките банки ресурсът от 11 млрд. евро от гръцкия фонд за финансова стабилност. Вторият горещ момент в доклада на МВФ била забележката, че гръцките банки били изправени пред планина от "лоши" кредити и че ще са нужни капитали в размер на 6 млрд. евро, тъй като преценките на централната банка на Гърция били, според фонда, прекомерно оптимистични.

Има и трети горещ момент, че фондът бавел одобрението на транш от 3,5 млрд. евро за Гърция. Въз основа на всичко това в. "Та Неа" предполага, че нови мерки за икономии са неизбежни и те ще са в размер на два милиарда евро за 2015 г.

В. "Нафтемборики" се спира и на предупреждението на фонда за гръцкия дълг, като изтъква, че перспективите за него оставали същите. В доклада се преценявало, че дългът на Гърция след 174 на сто от БВП, до колкото е възлязъл през тази година, се очаква да спадне до 128 на сто от БВП през 2020 г. и до 117 на сто през 2022 г. Тези оценки се правят при положение, че дългът не бъде орязан още.

Нашата цел е да постигнем устойчивост на дълга, заяви пред новото гръцко колационно правителство вицепремиерът Евангелос Венизелос, като припомни, че дългът е бил орязан със 180 млрд. евро, тоест с около 80 на сто от БВП. Каквото ще се прави по отношение на дълга, няма да бъде в замяна на допълнително затягане на коланите. Гърция излиза от меморандумите с международните кредитори и тези, които очакват нов заем, ще останат разочаровани, казал Венизелос.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?