МВФ предвижда 5,5% ръст на нашата икономика през 2005 и 2006 г.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2005 г. и 2006 г. ще бъде 5,5%. Това показват данните на публикувания тази седмица доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за световните икономически перспективи, цитиран в четвъртък от БТА.

Фондът очаква тази година потребителските цени да се увеличат с 4%, а догодина – с 3,5%. Дефицитът в текущата сметка ще е 7,6% от БВП, а през 2006 г. – 6,9%.

Миналата седмица икономическите експерти на Европейската комисия прогнозираха ръстът на БВП на българия тази година да се ускори и да стигне 6% спрямо 5,7% за 2004 г. по предварителни данни. За разлика от МВФ Еврокомисията смята, че ръстът догодина ще се забави и ще е около 4,5%.

Увеличението с 25% на минималната работна заплата от 1 януари тази година, както и натискът за намаляване на данъците преди парламентарните избори в средата на 2005 г. са ограничили възможността за понижаване на дефицита по текущата сметка, отбелязва в доклада си МВФ.

Според организацията все пак икономическият растеж в България и Румъния

продължава да бъде силен, като причина за това е и бързото разрастване на кредитите. В резултат на това обаче дефицитите в текущите сметки на двете страни остават високи. Това означава, че трябва да продължи поддържане на твърда фискална политика и ограничаване на ръста на кредитите и заплатите.

Фондът препоръчва да се довършат структурните реформи, което ще подобри инвестиционния климат и ще насърчи влизането на преки чуждестранни инвестиции.

МВФ очаква, че реалният икономически растеж на Румъния през 2005 г. ще бъде 5,5%, а през 2006 г. – 5%.

В доклада на фонда се посочва още, че тази година ръстът в страните от Централна Европа ще бъде 3,8%, а през 2006 г. - 3,9%.

Най-оптимистични са очакванията за балтийските страни – техните икономики ще нараснат средно с 6,9% през 2005 г. и с 6,3% догодина.

Изследване на Световната търговска организация (СТО), цитирано в четвъртък от АФП, сочи, че ръстът на световната икономика тази година ще бъде между 3 и 3,5% или с половин процент по-слаб от миналата година.

Растежът на световната търговия със стоки ще се забави до около 6,5% през тази година в сравнение с 9% през 2004 г. поради забавянето на темпото на растежа на световната икономика, обяви още СТО.

Забавянето на темпото на нарастване на търговията започна да се усеща още от второто шестмесечие на миналата година, след като в средата на 2004 г. реалното увеличение на търговския обмен бе близо 10%.

През 2005 г. повишаването на лихвите и на цените на петрола ще се отрази негативно на икономическата активност, прогнозира още СТО.

Колебанията в нарастването на световния БВП се съпровождат от още по-големи колебания на растежа на световната търговия. Ако бъде регистриран силен спад

в сектора на информатиката и телекомуникациите, това може да доведе до още по-голямо намаляване на международната търговия, тъй като този сектор има значителен дял в нея, предупреждава СТО.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?