МВФ преглътна минималната заплата, но ще иска строга фискална политика

Мисията на МВФ, която пристига в София в сряда, ще съсредоточи вниманието си върху фискалната политика на правителството за 2005 г., обяви постоянният представител на фонда за България Джеймс Роуф във вторник. Той съобщи, че ръководителят на мисията Ханс Фликеншийлд още в четвъртък ще се срещне с председателя на БНБ Иван Искров и с финансовия министър Милен Велчев, а в следващите дни ще има разговори и с останалите икономически министри.

Експертите на мисията ще останат до 16 март.

Посещението на хората на фонда е в рамките на първия преглед на предпазното споразумение, сключено с правителството през август 2004 г. Прегледът започна в края на миналата година, но не бе завършен поради разногласия между българския кабинет и фонда.

Фондът не бе съгласен с 25-процентното увеличение на минималната заплата от 120 на 150 лв. и се противопостави на създаването на държавната компания за публични инвестиционни проекти с капитал 340 млн. лв. от бюджетния излишък. Експертите изразиха тревога и от продължаващата кредитна експанзия, която увеличавала търговския дефицит на страната.

През януари при завръщането си от Вашингтон Милен Велчев заяви, че е възможно да бъде направен компромис за размера на средствата за публичната компания за инвестиции, но политическото решение за създаването ѝ не подлежи на промяна. Според МВФ предвидените за 2005 г. разходи са твърде големи и в противоречие с договореното споразумение през 2004 г.

Тъй като минималната заплата от 150 лв. е вече факт, тя отпада от дневния ред на прегледа, каза днес Роуф. Според него обаче експертите на фонда ще дискутират с правителството рисковете от въвеждането ѝ за икономическата макрорамка, както и бюджетните разходи. Според МВФ разходите трябва да бъдат свити, независимо кои от тях.

Роуф не се ангажира с прогноза как ще завърши посещението на мисията на фонда, но изтъкна, че е оптимист за отношенията на България с МВФ. Те ще продължат както и досега и споразумението ще се изпълнява, дори да не бъде приключен с успех прегледът, каза той.

Според него, ако това сега не стане, то вероятно ще се прави нов преглед след изборите, с новото правителство.

Споделяне

Още от Бизнес