МВФ прекрати преговорите с Унгария заради отказ от нови съкращения на разходите

Делегацията на Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС прекратиха преговорите си за финансова помощ с Унгария. Това стана заради явното нежелание на унгарското правителство да предприеме допълнителни съкращения на бюджетните разходи, съобщи във вторник белгийският вестник "Де Морхен“.

Още в понеделник стана ясно, че МВФ няма да предостави на страната искания заем от 25.9 млрд. евро заради отказа на Унгария да спази условията на фонда. В отговор курсът на унгарския форинт падна с 3% спрямо еврото.

Унгария се обърна за помощ към МВФ, ЕС и Световната банка още през октомври 2008 г., но след това финансовото положение на страната се подобри. Към идеята за заем се върна новото правителство, което дойде на власт през април.

Унгарският министър на икономиката Дьорд Матолши настоя, че няма да има допълнителни съкращения. Единствената алтернатива е спорен данък върху дейността на банките.

След прекратяването на преговорите Унгария повече не може да разчита на спешна помощ от ЕС. МВФ се връща в Унгария през септември за подновяване на разговорите.

Пропадането им напомня, че кризите с дълга на държавата не приключват със спасителен пакет и щракване на пръстите, коментира вестник "Дейли телеграф“.

Икономическите проблеми на Унгария започнаха през 2006 г. и четири години по-късно кризата все още е налице.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?