МВФ премахна последната бариера пред Кристалина Георгиева

"Файненшъл таймс": Българката циментира позицията си да оглави фонда

МВФ премахна последната бариера пред Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е одобрил промяна в устава си, за да отпадне изискването за възраст за поста управляващ директор. Така беше премахнато последното препятствие пред номинацията на българката Кристалина Георгиева, предаде Франс прес.

В изявление МВФ припомня, че от 1951 г. общите разпоредби забраняваха назначаването на кандидат на възраст 65 години или повече на поста управляващ директор и не позволяваха на титуляра да изпълнява функциите си след навършване на 70 години.

Измененията в общите правила, одобрени от управителния съвет, които влизат в сила незабавно, приравняват условията за назначаване на управляващ директор към тези за членове на съвета на директорите, председателстван от управляващия директор, и за председателя на Групата на Световната банка, които не са обект на никаква възрастова граница, посочва базираната във Вашингтон институция.

Промяната, одобрена непосредствено преди приключване на процедурата по предлагане на кандидатури, ще позволи да бъде приета тази на Кристалина Георгиева.

В момента тя е втори по ранг служител в Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

За сега Георгиева е единственият кандидат за позицията. Тя беше номинирана като кандидата на ЕС на 2 август, след оспорвано гласуване на 28-те страни членки, което показа разделенията в общността. Българката получи силна подкрепа от страна на Франция.

Кристалина Георгиева затвърди статута си на фаворит за ръководната позиция в МВФ, след като бившият британски финансов министър Джордж Озбърн оттегли кандидатурата си заради липса на подкрепа преди днешния краен срок за подаване на кандидатури, съобщи лондонският в. "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че няма признаци за поява на друга кандидатура. Това са заявили неназовани служители, които са запознати с процеса на избора на новия шеф на МВФ.

Междувременно Кристалина Георгиева съобщи на страницата си във фейсбук, че се е срещнала с премиера Бойко Борисов в София. Тя благодари за подкрепата, която ѝ оказва правителството като кандидат за управляващ директор на МВФ.

Ето какво написа Кристалина Георгиева в мрежата:

"Продуктивни срещи с премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, с които обсъдихме приоритетите ми като кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд. Благодаря за подкрепата!"

След гласуването на кандидата на ЕС в началото на август Кристалина Георгиева също благодари в Туитър на правителство и специално на премиера Бойко Борисов за доверието и подкрепата за номинацията ѝ. .

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес