МВФ призна "значителни грешки" за Гърция, ЕК изрази "фундаментално несъгласие"

МВФ призна "значителни грешки" за Гърция, ЕК изрази "фундаментално несъгласие"

Международният валутен фонд /МВФ/ призна, че е допуснал "значителни грешки" в спасителния план за Гърция и заяви, че страната е понесла много по-тежка рецесия, отколкото било предвидено, съобщи Асошиейтед прес.

МВФ направи това необичайно откровено признание в доклад, за гръцката криза.

Гърция загуби достъпа си до кредитните пазари през 2010 г. и получи спасителен заем от 200 милиарда евро от страните от еврозоната и МВФ в рамките на две последователни програми. Страната обаче остана в рецесия за шеста поредна година, а безработицата достигна 27 процента.

В доклада се посочва, че МВФ и партньорите му в споразумението - Европейската централна банка и Европейската комисия - значително са подценили до каква степен мерките за икономии, като орязване на разходите и увеличаване на данъците, ще задълбочат рецесията.

МВФ приема, че е направил грешка, като признава, че първият план за спасяване на Гърция през 2010 година е завършил със "значителни провали", по-специално заради разногласията с европейските му партньори в тройката.

Като "цинично" определят днес гръцките вестници това признание. Според в. "Имерисия" в документ с гриф "строго поверително" фондът признавал, че е подценил сериозно щетите, които щели да нанесат на гръцката икономика предписаните рецепти за строги икономии.

"Притиснахме ви, за да не дадем пари", било признанието на фонда, според в. "Вима".

Фондът подчертава, че рецептата, която била следвана по отношение на Гърция, е била съгласувана с ЕС, като целта била да се спечели време за останалата еврозона. МВФ твърдял, че бил променил собствените си правила, за да направи дълга на Гърция "устойчив" и че впоследствие страната се била провалила по три от четирите критерия, поставени като условия, за да може фондът да предостави финансова помощ.

В. "Етнос" отбелязва, че копие от вътрешния документ на фонда е попаднало в редакцията на "Уолстрийт джърнъл". През последните три години редица висши представители на МВФ, в това число и Кристин Лагард, нееднократно заявяваха,че нивото на гръцкия дълг е "устойчиво" и че дългът ще бъде погасен до край и в предвидените срокове.

Документът обаче определя като несигурни възможностите за спасението на Гърция. Те били "толкова значителни", че представителите на фонда не можели да гарантират, че гръцкият държавен дълг бил "устойчив" и "надежден".

Според в. "Нафтемборики" в документа се твърдяло още, че най-много ползи и най-облагодетелствана от това спасение била Европа, а не Гърция.

В документа особени критики се отправяли и по адрес на Европейската комисия. Брюксел бил критикуван за това, че не е насочил усилията си към последиците от това спасение върху растежа, а се е занимавал с изисквания, свързани с нормите на съюза.

По-късно в четвъртък обаче Европейската комисия изрази "фундаментално несъгласие" с МВФ по няколко аспекта от доклада.

МВФ е на мнение, че преструктурирането на гръцкия дълг, извършено през  пролетта на 2012 година, е трябвало да стане още през 2010 година. "Изразяваме фундаментално несъгласие с тази позиция", заяви Саймън О'Конър, един от говорителите на ЕК, подчертавайки, че това би могло да породи риск от дестабилизиране на еврозоната.

"Докладът на МВФ не взима предвид взаимовръзката между страните от еврозоната", изтъкна той, като припомни, че гръцката криза представлява "трудна и безпрецедентна ситуация".

Тройката кредитори, обединяваща ЕК, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), "не съществуваше преди три години" и "беше създадена от нищото", припомни говорителят. Той подчерта, че "имаме различни традиции и подходи, но винаги сме успявали да достигнем до солидни решения".

Самата комисия ще публикува работен доклад заедно с партньорите си от тройката, отбеляза О'Конър, без да уточнява датата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани