МВФ призова САЩ да се заемат с бюджетния си дефицит, а Япония - да продължи със структурните реформи

Управляващият директор на МВФ Хорст Кьолер призова по време на срещата на върха на Г-8 САЩ да се заемат с бюджетния си дефицит, а Япония - да продължи със структурните реформи, за да се възстанови световната икономика, предаде Франс прес, като цитира официален японски представител.

Бюджетният дефицит на САЩ през тази година ще достигне рекордната сума от 400 млрд. долара, включително и разходите за войната в Ирак, които са малко над 4 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната.

Ако американският дефицит продължи да расте, това може да доведе до проблеми в световен мащаб, заяви Хорст Кьолер. Що се отнася до предприетите от японското правителство реформи, те са насочени по-специално към насърчаване на инвестициите и преструктуриране на банковия сектор, добави управляващият директор на МВФ.

Работата на срещата в Евиан ще продължи днес с обсъждане на състоянието на световната икономика и възможностите за ускоряване на нейния растеж, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Франс прес, лидерите от Г-8 ще се опитат да убедят инвеститорите, пазарите и потребителите, че толкова дълго очакваното икономическо възстановяване вече е близо. Очаква се на срещата днес да бъде засегнат и въпроса за положението на валутните пазари и обезценяването на долара.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: