МВФ прогнозира 0.5% икономически спад заради вълната от нови мита

Кристин Лагард

Въвеждането на мита, засягащи международната търговия, може съществено да навреди на сетовния икономически растеж. Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с ескалация в търговския спор с Китай, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"В най-лошия случай при сегашните мерки може да се стигне до спад на световния БВП от 0.5%", каза управляващият директор на МВФ Кристин Лагард на срещата на финансовите министри и управителите на централни банки на страните от Г-20 в Буенос Айрес. Тя обясни, че ще представи на участниците доклад за последиците от вече обявените ограничения в световната търговия.

Лагард отправи това предупреждение малко след като финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви в аржентинската столица, че засега няма макроикономически въздействия върху най-голямата икономика в света от насрещните мита, въведени от САЩ и Китай.

През последните месеци САЩ и втората световна икономика Китай си размениха мита върху стоки в размер на 34 милиарда долара всеки, а вчера Тръмп заплаши с мита върху целия китайски износ за САЩ, който възлиза на 500 милиарда долара. Отделно САЩ и ЕС въведоха насрещни мита върху някои стоки.

Според черновата на становището на МВФ, цитирана от Блумбърг търговските войни ще доведат до увеличаваща се финансова несигурност, търговско и геополитическо напрежение, дисбаланс в световната икономика и неравенство. Според МВФ развиващите се пазари са по-добре подготвени за последиците от въвеждането на насрещните мита, но въпреки това и за тях съществуват рискове – пазарна волатилност и отлив на капитали.

Споделяне

Още от Свят