МВФ прогнозира нестабилни цени на петрола

Цените на петрола вероятно ще останат "изключително нестабилни", докато запасите на суров петрол не бъдат възстановени. Сегашните статистически данни за фючърсните пазари предполагат средна цена на един барел над 32,5 долара за барел през тази година, а това е с 8,5 долара повече от прогнозираната цена преди една година, се отбелязва в публикувания вчера доклад на Международния валутен фонд "Световни икономически прогнози", цитиран от световните агенции.

Основните обяснения за това неочаквано покачване на цените на петрола е забавянето при възобновяването на иракския износ, по-бързото от прогнозираното съживяване на световното потребление и все още ниското равнище на запасите.

Към това се добавя и спадът на курса на долара спрямо останалите валути, уточняват авторите на доклада. Търсенето на петрол се е увеличило с 2,1 на сто през 2003 г. или твърде повече от първоначално предвижданото, подчертава МВФ, който цитира данни на Международната агенция за енергия.

Северна Америка, Китай и другите азиатски страни имат основен принос за това покачване заради техния силен икономически растеж, отбелязва Фондът. Америка е увеличила потреблението си на петрол с 2 процента през 2003 година.

Коритовките на петрола се повишиха и заради смущенията в снабдяването на пазарите, породени най-вече от обстановката в Ирак и Венецуела. Засега фючърсните цени на петрола продължават да са признак за успокояване на цените в близко бъдеще, след като сезонното търсене се понижи, прогнозират експертите на Фонда.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес