МВФ: Ръстът на българската икономика ще се свие до 1%

МВФ: Ръстът на българската икономика ще се свие до 1%
Международният валутен фонд намали прогнозите си за ръста на българската икономика през 2009 г. до 1% и обяви опасенията си, че няма да бъде изпълнен заложеният в бюджета излишък от 3% от брутния вътрешен продукт, а за да е той дори 2%, ще е необходимо допълнително свиване на публичните разходи.

Това се казва в доклад за състоянието на икономиката на страната ни и в приета оценка на борда на директорите на фонда, публикувани във вторник на интернет-страницата на организацията.

В края на 2008 г. МВФ прогнозира забавяне на икономическия ръст в у нас до 2% , докато правителството заложи в бюджета за тази година оптимистичните 4.7%, но вече направи уговорката, че този показател ще двойно по-нисък.

Сега и от фонда са на мнение, че ръстът ще се забави още повече и редуцират прогнозата за 1% като добавят, че има значителни рискове той да е още по-малък.

Ограничаването на разходите до 90% от заложените в бюджета е ефективен краткосрочен инструмент, но правителството трябва да подреди приоритетите си и е необходимо още въздържане от разходи, за да се поддържа подходящ бюджетен излишък в средносрочен период, се казва в оценката на борда на директорите по повод на заложената антикризисна мярка за свиване на разходите до 90% от предвидените.

Бордът отбелязва още, че поредни структурни реформи ще са ключови за плавното и бързо икономическо възстановяване на България и за приближаването ѝ до показателите на Европейския съюз.

МВФ подкрепя усилията на властта да подобри способността на България за кризисен мениджмънт чрез засилване на мониторинга върху ликвидността и кредитните рискове, за по-тясно взаимодействие с чуждестранни наблюдатели.

МВФ отчита като положителна консервативната политика, която осигурява стабилен баланс в публичния сектор благодарение на големите валутни резерви, на ниския публичен дълг и на значителния фискален резерв. Отчита се и размерът на буферите за банковата система.

В същото време големите капитални вложения в съчетание с инвестиции и бум в потреблението създадоха голям дефицит по текущата сметка и увеличиха задлъжнялостта в частния сектор, посочва МВФ. Освен това силната зависимост на икономиката от чуждите инвестиции я прави уязвима.

Според МВФ икономическият ръст рязко ще се забави заради рецесията в партньорските държави и скромния размер на нетните капитални вложения. Като се има предвид, че рисковете за срив на пазара са големи, МВФ съветва България да наблюдава отблизо икономическото развитие и да адаптира политиката си в съответствие с предупрежденията.

Валутният борд е посочен като крайъгълния камък на макроикономическата стабилност. Взима се предвид и оценката на експерти от МВФ, че реалният курс на лева спрямо еврото е надценен, но с колко, е трудно да се определи.

Директорите на МВФ съветват България да направи всичко възможно, за да се избегне по-нататъшен срив в оценките за конкурентоспособността на страната на международната сцена като резултат от увеличението на заплатите, което изпреварва производителността.

Според организацията най-спешното политическо предизвикателство е запазването на доверието в банковата система и валутния борд.

Докато банковият сектор остава добре капитализиран, ликвиден и високо печеливш, тежка рецесия в реалната икономика може да усложни обслужването на кредитите и банковият капитал да ерозира, се казва още в оценката на МВФ за състоянието и близките перспективи пред българската икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес