МВФ: Рисковете пред глобалната икономика ‘’се увеличиха значително“

Рисковете пред глобалната икономика са се ‘’увеличили значително“ и политиците имат ограничено пространство за оказване на подкрепа на растежа, смята заместник-управляващият директор на Международния валутен фонд Наоюки Шиноара.

Най-развитите икономики преживяват период на бавно възстановяване, заяви специалистът в Сингапур в сряда, предава Блумбърг. Според него основно притеснение е, че ‘’възможностите за продължителна политическа подкрепа на икономиката стават все по-ограничени, а в някои случаи вече са изчерпани“.

Докато развитите икономики се мъчат да поемат по пътя на устойчивото възстановяване от кризата, Азия ще продължи да бъде основен двигател на глобалната икономика, смята заместник-директорът на МВФ. Това обаче крие предизвикателства заради увеличените парични потоци, насочени към региона и свързаната с тях опасност от прегряване, предупреждава той.

‘’След близо две години глобална икономическа и финансова криза все още се усещат шокови вълни, както ясно се вижда от случващото се в Европа и произтичащата от него волатилност на пазарите. Изгледите пред глобалната икономика остават необичайно неясни, а рисковете се увеличават значително“, смята той.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?