МВФ: Сърбия може да последва съдбата на Гърция

Сръбската държава наподобява октопод - всеки трети сърбин е на държавна служба. Заплатите автоматично се индексират два пъти годишно, пише ДПА. Това е една от причините МВФ да предупреждава, че Сърбия е застрашена от съдбата на Гърция.

Последните икономически данни за Сърбия посочват, че финансите ѝ са в окаяно състояние, според два независими анализа. Ако не се осъществят дълбоки реформи и решителни мерки за икономии Сърбия може да стигне до неплатежоспособност.

Нужни са мерки за понижаване на държавните разходи и дефицитът в държавния бюджет, който може да надхвърли 8% от БВП. "Без радикални мерки за икономии Сърбия няма да може да избегне дълговата криза", подчертават експертите от Финансовия съвет в Белград.

Прилики с Гърция се откриват в липса на конкурентоспособност на промишлеността, обслужване на вътрешни интереси в политическите формации. Също така много сърби са на държавна служба и по този показател Сърбия дори изпреварва Гърция. От общо 1,7 милиона заети, 470 000 души са държавни служители или работят в държавни предприятия. Към тях се добавят и 40-те хиляди военнослужещи, няколко десетки хиляди полицаи и сътрудници на службите за сигурност.

В частния сектор безработицата е 27%. От друга страна държавните чиновници се радват на сигурни работни места, а и печелят с близо една трета повече от заетите в частния сектор. "По този показател Сърбия държи рекорд в Европа", отбелязват експертите от Финансовия съвет.

Приликите не спират до тук. Държавните предприятия работят на загуба, субсидиите и пенсиите са раздути, а укриването на данъци - широко разпространено. Системата за защита от уволнения принуждава работодателите да плащат обезщетения на съкратените за целия период на трудовия им стаж, а не само за времето, прекарано в съответната фирма. Поради което сръбските предприятия избягват новите назначения.

Въпреки сложната ситуация сръбските политици не предприемат мерки за икономии и не провеждат реформи. Предупреждения към тях има още преди година от експерти от Финансовия съвет, МВФ и Световната банка.

През ноември миналата година правителството взе решение за реформи, които не бяха реализирани на практика.

Споделяне

Още от Свят