МВФ се страхува от "валутна война"

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан предупреди за нарастващата опасност от "валутна война" между най-големите икономики в света. Това пише в сряда британският вестник "Гардиън". Според публикацията започва да се разпространява виждането, че валутите могат да се използват като политическо оръжие.

Строс-Кан добави, че подобни идеи представляват най-сериозен риск за възстановяване ан икономиката след глобалната кредитна криза.

Миналата седмица министърът на финансите на Бразилия Гуидо Мантега предупреди за възможно начало на валутна война. С това понятие той обобщи стремежа на всяка отделна страна да снижи курса на валутата си до възможния минимум.

На свой ред ръководителят на Института за международни финанси Чарлз Далър подчерта, че най-големите държави в света трябва да сключат валутен договор, за да постигнат баланс в глобалната икономика.

В момента Япония, Южна Корея, Бразилия, Швейцария и редица други страни предприемат всички усилия да поддържат нисък курс на валутите си. Япония, например, неотдавна снижи лихвата по рефинансирането до нула, а преди това извърши няколко мащабни валутни интервенции.

От своя страна САЩ и ЕС оказват натиск над Китай с настояването да повиши курса на юана, за който те смятат, че е занижен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес