МВФ ще подкрепя България и без споразумение

Международният валутен фонд даде висока оценка на водената от правителството фискална политика и постигнатите макроикономически показатели, като в същото време препоръча на България да продължава структурните реформи. Това съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък след срещата на министър-председателя Сергей Станишев и министъра на финансира Пламен Орешарски със заместник-директора на Европейския департамент в МВФ и наблюдаващ за България Аджай Чопра. Присъствал е и постоянният представител на фонда в България Джеймс Роуф.

Основните цели на правителството преди присъединяването ни към Европейския съюз са поддържането на макроикономическа стабилност и устойчиви високи темпове на икономически растеж, отбелязал Станишев. Той e посочил, че България отсега предприема необходимите стъпки и за присъединяване към Европейския валутен съюз.

Чопра на свой ред уверил  премиера, че МВФ ще продължи да подкрепя България с анализи и необходимата ѝ техническа помощ независимо от това дали ще има финансова програма с фонда. Той е оценил положително мащабната реформа в данъчната администрация и високата събираемост на данъците.

Стратегиите за реформи в образованието и здравеопазването, разработвани от кабинета, са получили положителна оценка от МВФ, се посочва в съобщението. Експертите на фонда са приветствали стартиралата още в началото на месец февруари процедура за бюджет '2007.

Споделяне

Още от Бизнес