МВФ склонен да отстъпи за държавната инвестиционна компания

Международният валутен фонд е склонен да отстъпи и да приеме създадената от българското правителство държавна компания за публични инвестиции. МВФ обаче настоява да се намалят 340-те млн.лв., предвидени да се изхарчат за различни проекти от компанията през тази година.

Това стана ясно от изявленията на финансовия министър Милен Велчев след края на срещите му в централата на фонда във Вашингтон и при завръщането му в София в четвъртък.

Създаването на държавната инвестиционна компания с 340 млн.лв. от бюджетния излишък за 2004 г., както и 25-процентното увеличение на минималната работна заплата от 120 на 150 лв. бяха основните пречки пред приключването на прегледа на споразумението между България и МВФ. Затова и редовната мисия на фонда в началото на декември си тръгна от София без постигната договореност с българското правителство.

"Радващото на този етап е, че позицията на Международния валутен фонд се променя и те са готови да приемат създаването на тази компания, докато знаете че допреди месец не бяха готови да го направят", заяви Велчев пред БНТ от Вашингтон, след приключване на разговорите си с първия заместник-управляващ директор на МВФ Майкъл Деплер и с ръководителя на мисията на фонда у нас Ханс Фликеншийлд.

И представителите на МВФ са готови да приемат инвестициите в инфраструктурата чрез публични инвестиционни проекти и е въпрос да се договорим за конкретни цифри, което на този етап още не сме направили, каза още финансовият министър.

При пристигането си в София Велчев допълни, че ако публичната компания е цената за постигане на съгласие с фонда, е възможно българското правителство да направи компромис в размера на предвидените средства. На този етап обаче те остават 340 млн.лв., добави той.

По думите на Велчев, от следващата седмица предстоят технически преговори с цел подготовка на мисия на фонда в България през март, на която да се стигне до приключване на първия преглед по споразумението.

За готовността на МВФ на отстъпки намекна постоянният представител на фонда у нас Джеймс Роуф още преди визитата на финансовия министър в САЩ. В понеделник Роуф определи пред Дарик радио като изненадващо добри финансовите параметри, с които България приключи 2004 г. и които са надминали прогнозите на фонда. Те, от своя страна, бяха основният аргумент на българското правителство за тезата му, че няма икономическа логика на този фон "да замрази" във фискалния резерв 340 млн. лв. от излишъка за 2004 г.

Вторият спорен момент - за увеличението на минималната работна заплата на 150 лв., вече не е въпрос на преговори с фонда след днешното решение на правителството, коментира още Велчев при завръщането си в София. Същият ден кабинетът прие постановлението за 25-процентното увеличение на минималната заплата.

От обясненията на Велчев пред БНТ стана ясно, че фондът е запазил критичното си отношение към тази стъпка на кабинета. Според източници от финансовото министерство обаче МВФ вече е решил да го "преглътне" и няма да го превърне в непреодолима пречка пред споразумението с България.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?