МВФ става по-благосклонен към Гърция

Кристин Лагард

Нужна е нова "подстрижка" на гръцкия дълг преди да продължи финансирането на страната, заявява изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за агенция Блумбърг, цитирано от гръцките електронни медии.

Радио Скай отбелязва, че за първи път ръководителката на фонда се изказва публично за ново намаляване на гръцкия дълг. Кристин Лагард смята, че на Гърция трябва да се даде повече време, за да постигне бюджетните си цели. Тя изказва становище, че бюджетните и структурни мерки са само част от разговорите, които се водят с гръцкото правителство, и допълва, че е нужно отново да бъде обсъдено както финансирането на Гърция, така и дългът на страната, тъй като според нея тези въпроси са еднакво важни.

Пред Блумбърг Кристин Лагард, която доскоро бе една от строгите критици на Гърция във връзка с напредъка ѝ при преодоляване на дълговата криза, изказва задоволство от постигнатото от Атина.

Има добри индикации, че гръцкото правителство е близо до постигане на първичен бюджетен излишък (бюджета без разходите по обслужване на лихви по дълга) и че се забелязва напредък по отношение на конкурентноспособността, казва Кристин Лагард пред агенцията.

За нова, втора поред за тази година "подстрижка" на гръцкия дълг, за която открито призова и Лагард, се заговори преди няколко месеца. Според западни издания Атина също желае ново орязване на дълга. Става дума за отписване на задължения по първия спасителен пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро, договорен през 2010 г., когато страните от еврозоната, Европейската централна банка и МВФ се договориха за тази помощ чрез двустранни заеми. ЕЦБ засега отхвърля сценария за нова подстрижка.

МВФ и ЕЦБ не искат да поемат загуби, а ако има ново отписване на гръцкия дълг, това ще означава, че цялата тежест ще се прехвърли върху правителствата в еврозоната. Ако бъде договорено ново преструктуриране на гръцкия дълг, то ще бъде втората поредна "подстрижка", след като по-рано тази година банки и инвестиционни фондове се съгласиха да отпишат 100 милиарда евро от дълга на Гърция, заличавайки по този начин близо 70 на сто от номиналната стойност на притежаваните от тях предишни облигации.

Сделката от началото на годината бе първата по рода си, която задължава и частни финансови институции да отпишат дълг на държава от еврозоната. Тя бе необходимо условие, за да може Тройката кредитори да отпусне втория спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро за Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани