МВФ: Светът да свикне да живее при петролен шок

Световната икономика е застрашена от "постоянен петролен шок", ако цените на петрола останат високи през следващите 20 години, предаде в петък ИТАР-ТАСС. Такова  предупреждение се отправя в разпространен доклад на Международния валутен фонд (МВФ)  "Световни икономически перспективи".

Според доклада цената на барел петрол през 2010 г. ще достигне 34 долара, без да се отчита инфлацията, а към 2030 г. ще бъде 39-56 долара.

Светът трябва да се подготви за живот в условията на високи петролни цени, казва икономистът от МВФ Рагурам Раджан. Той отбеляза, че световната икономика ще изпита "петролен глад" заради съчетаването на нарастващо търсене на петрол в бързо развиващите се страни и ограничените възможности на ОПЕК значително да увеличи петролното производство след 2010 година.

В същото време обаче за пети пореден ден в азиатската търговия поевтиняха петролните фючърси в петък.

Американският лек суров петрол с доставка през май понижи цената си с 21 цента до 53,90 долара за барел в средата на сутрешната азиатска сесия на Нюйоркската търговска борса. Горивото за отопление също поевтиня до 1,5195 долара за галон (3,8 литра) , предаде АП.

Вчера от американското енергийно министерство обявиха, че производството на бензин в страната е скочило с 5,2 процента през миналата седмица до най-високото си равнище през тази година. Запасите на бензин на САЩ са нараснали с 5,7 на сто от началото на годината, допълниха от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес