МВФ: Светът е във "Велика рецесия"

МВФ: Светът е във "Велика рецесия"
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че световната икономика вероятно ще се свие тази година и светът е във "Велика рецесия", съобщи Ройтерс във вторник.

"МВФ очаква глобалният ръст на икономиката да бъде под нулата през тази година и това е най-лошата ситуация, с която сме се срещали", заяви управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан в реч в столицата на Танзания Дар ес Салам.

По думите му продължаващото свиване на кредитирането от финансовите институции в комбинация с колапса на доверието на потребителите и бизнеса натискат силно надолу вътрешното търсене по целия свят.

Доминик Строс-Кан призова международната общност да не забравя Африка, където се очаква икономическият ръст тази година да е около 4%, наполовина от този през последните пет години. ''Прогнозата може да се окаже дори прекалено оптимистична'', добави шефът на МФВ.

Той коментира, че макар кризата да наближава бавно черния континент, всички знаят, че тя идва и влиянието ѝ ще бъде сурово. ''Трябва да направим така, че гласът на бедните да бъде чут'', посочи Доминик Строс-Кан.

Той предупреди, че милиони хора в Африка ще се окажат в изключително тежко положение, а крехките политически системи на континента ще бъдат изправени пред тежки предизвикателства.

''Това не се отнася само до защитата на икономическия растеж и приходите на домакинствата, а и до заплаха от бунтове и дори от война'', посочи Доминик Строс-Кан.

Той отбеляза още, че срещата на Г - 20 в Лондон през април е възможност да бъде изпратено ясно послание на Африка.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?