МВФ: Венецуела затъва, инфлацията може да стигне 1 милион процента

МВФ: Венецуела затъва, инфлацията може да стигне 1 милион процента

Венецуела, която преживява тежка политическа и икономическа криза, може да затъне още по-дълбоко в рецесията тази година и да отчете хиперинфлация от 1 милион процента до края на декември, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Франс прес.

През тази година брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще се свие с 18 на сто, а това е по-зле от очакваните минус 15 на сто от Фонда в оценката му от април.

"Очакваме скок на инфлацията до 1 000 000 процента до края на 2018 година, което означава, че ситуацията сега във Венецуела може да се сравни с положението, в което бе Германия през 1923 година или Зимбабве в началото на века", коментира Алехандро Вернер, представител на Фонда. През пролетта МВФ очакваше инфлацията във Венецуела да достигне 18 000 процента.

Рязкото поевтиняване на петрола, който е основният износ на Венецуела, и годините на лошо управление доведоха до тежката икономическа криза в тази южноамериканска страна, която страда от масов недостиг на основни продукти, отбеляза ДПА.

Сривът на венецуелската икономика постепенно започва да се отразява и на съседките ѝ, защото липсата на хранителни продукти, все по-затруднения достъп до определени услуги - електричество, вода и транспорт, наред с проблемите, свързани с несигурността, накараха венецуелците масова да напускат родината си и да търсят по-добър живот в Колумбия или Бразилия.

"Венецуела продължава да е затънала в дълбока икономическа и социална криза", резюмира Алехандро Вернер. През 2018 година богатата на петрол страна ще отчете двуцифрена рецесия за трета поредна година, допълни експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?