МВФ застана зад директора си Кристин Лагард, но "нещата могат да се променят"

Кристин Лагард

Международният валутен фонд (МВФ) продължава да оказва силна подкрепа на директора на институцията Кристин Лагард, предадоха информационните агенции в четвъртък, като се позоваха на комюнике от институцията.

"Ако Лагард бъде извикана за разпит от съдия и след това от страна на съда последват нови действия, ситуацията може да се промени”, подчертават от МВФ.

Поводът е извършения обиск в парижкото жилище на Лагард от полицията в сряда. То бе в рамките на разследване за продажба на фирмата за спортна екипировка Adidas на банката Credit Lyonnais.

Обискът, който стана централна тема в средата на деня във френските медии, бе коментиран успокоително от адвоката на Кристин Лагард. "Г-жа Лагард няма какво да крие", посочи адвокатът Ив Рьопике, уточнявайки, че неговата клиентка не е давала показания в рамките на разследването.

Кристин Лагард, която беше министър на икономиката в периода 2007-2011 г. по време на президентството на Никола Саркози, реши да прибегне до арбитраж, за да разреши спор между Credit Lyonnais и бизнесмена и бивш министър Бернар Тапи.

Арбитражният съд осъди през юли 2008 г. публичния консорциум CDR, който управляваше пасивите на Credit Lyonnais, да изплати на Бернар Тапи обезщетение от 285 милиона евро (или 400 милиона с лихвите).

Френското правосъдие реши да разследва това решение на арбитражния съд.

Претърсени са били също жилищата и офисите на бившия главен секретар на Елисейския дворец Клод Геан, Бернар Тапи и Стефан Ришар, бивш завеждащ кабинета на Кристин Лагард в момента на арбитража.

Ако скандалът набере скорост, може да се стигне до отстраняване на Лагард от заемания пост в МВФ. Тогава тя ще стане вторият високопоставен служител на МВФ след предшественика си на поста Доминик Строс-Кан, който "изгърмя" в навечерието на президентските избори във Франция след шумна и удобно раздухана сексафера.

Споделяне

Още от Свят