След първоначалното информационно затъмнение

МВнР: Боевски е експулсиран по обичайна бразилска процедура

Щангистът обясни, че е свободен човек от 13 март и никога няма да се върне в Бразилия

Гълъбин Боевски коментира освобождаването си пред обсадилите жилището му медии

Олимпийският шампион Гълъбин Боевски е бил експулсиран от Бразилия в България по обичайна процедура в местното законодателство, приложима в случаите на всички чужденци, осъдени за наркотрафик.

Това става ясно от съобщение на външното министерство, което представлява първата официална информация от родните власти по казуса, откакто бившият общински съветник от ГЕРБ се прибра изненадващо в София в сряда.

"Съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция", съобщиха от МВнР, след като часове наред от правосъдното министерство и прокуратурата се чудеха защо не са получили никакви предварителни данни за развоя на казуса "Боевски".

"Свободен човек съм, никога няма да се върна в Бразилия", коментира кратко прeд телевизионните камери щангистът, който стана обект на огромен интерес от страна на медиите и жилището му буквално бе обсадено от телевизионни екипи.

По думите му той е получил декрета за т.нар. "експолсао" още на 13 март. "Ако мислите, че имаме влияние върху бразилската прокуратура, много ме надценявате", добави Боевски без да изясни конкретните мотиви на бразилските власти да го експулсират.

По-късно стана ясно, че решението за освобождаването на Боевски е било публикувано на 14 март в Бръзилия, а от посолството на Бразилия в София заявиха, че тюхното външно министерство е информирало още през априла българското посолство по казуса "Боевски".

Тоталното информационно затъмнение по случая провокира критични реакции към външното министерство от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Зинаида Златанова.

"От говорителя на МВнР разбрах, че документите са поискани преди три дни, което означава, че преди три дни дипломатическите власти и консулските представители са разполагали с тази информация. Дали те са ги предали навреме на МВнР и защо министерството не е казало на компетентните български власти, не е проблем, който е в моите правомощия, но ще потърся отговор защо това не е направено. Вчера пристигнах от чужбина и това беше първата новина, която научих", коментира в четвъртък сутринта Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Златанова пък изрази разочарование, че не знае нищо по темата и заяви, че следващата седмица ще свика работна група с участието на външния си колега и главния прокурор, за да обсъдят междуинституционален механизъм за действия в подобни случаи.

"Във всички случаи, отнасящи се до български граждани зад граница, консулските ни служби оказват нужното съдействие, включително и чрез издаване на необходимите документи. Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти за готвеното освобождаване на г-н Гълъбин Боевски. Към момента посолството на Република България в Бразилия събира необходимата допълнителна информация по случая", оправдаха се впоследствие от МВнР.

В съобщението бе уточнено единствено, че временният паспорт на Боевски е бил издаден на 11 октомври по негово искане, аргументирано с нуждата от личен документ, за да може да работи, докато изтърпи 9-годишната си присъда. Интересното в случая, че въпросният временен паспорт се издава от МВР и още тогава вътрешното ведомство е разбрало за желанието на Боевски. Оттам обаче коментираха пред Mediapool, че техен ангажимент е само да сверят данните, за да установят, че това действително е Боевски, а не да уведомяват за случая останалите институции.

От външното ведомство пък добавиха, че информация за освобождаването на Боевски е постъпила в българското посолство в 16.00 часа на 22 октомври от управата на затвора в Итай. Час и половина по-късно, Боевски е излетял за България, като според посланика Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това.

"Пристигането на Боевски в България не се дължи на каквито и да е съвместни действия на българската прокуратура с Бразилия. Има действия, с които е ангажирано Министерство на правосъдието", обясняваше часове по-рано главният прокурор, уточнявайки, че по негови предположения става въпрос, за "правна фигура, която бразилското право нарича експулс на осъдено лице, т.е. лице, при което има влязла в сила присъда, осъдено е на лишаване от свобода и по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание там, а се изпраща на страната, на която е гражданин – просто казано се освобождава от затвора".

Гълъбин Боевски беше арестуван преди две години на летището в бразилския град Сао Паулу, като в двойното дъно на куфара му бяха открити 9 кг кокаин. Той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, като присъдата беше потвърдена на втора инстанция и се чакаше окончателното решение на Върховния съд на Бразилия. При пристигането си на летището в София в сряда той случайно бе заснет от камера на БНТ, но отказа всякакъв коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от България