МВнР е готово да въведе безплатни визи за руските туристи

Готови сме да въведем нулева визова такса за руските туристи, ако това е икономически целесъобразно. Това съобщи Красимир Стефанов, директор на дирекция "Консулски отношения" в МВнР, след среща на експерти от МВнР, МВР, министерствата на икономиката и на транспорта и представители на българските туроператори.

Това е един от вариантите за облекчени визови условия за руски и украински туристи.
В срещата, която беше в Министерството на икономиката, с туроператорите е обсъден вариант за безплатни визи за деца до 16 години. Друга възможност за облекчен визов режим за руски туристи е акредитирането на туристически фирми към консулските служби в Москва и Санкт Петербург, които да подпомогнат издаването на визи на своите граждани. Според друг обсъждан вариант приемащият туроператор у нас ще подава визовите документи и ще гарантира за влизащите в страната туристи, каза Мариана Асенова, заместник-министър на икономиката.
Българските туроператори са против акредитирането на фирми, защото то може да доведе до корупция сред тях, каза Донка Соколова, шеф на Българската асоциация на туристическите агенции. Най-приемлив според туроператори и хотелиери е вариантът визи да се издават на границата, както това прави Турция, но това противоречи на Закона за чужденците. Според туроператорите подходяща е и практиката, която България има с Малта, Кипър и Тайланд - чуждите туроператори изпращат списък на туристите и МВнР преценява кой може да влезе в страната и кой не.
МВнР вече има готов проект за визовата спогодба с Русия, но зависи и какво ще бъде мнението на руската страна, съобщи Красимир Стефанов.
106 000 руски туристи са дошли в България през 2000 година. Това е над два пъти повече от предходната година, съобщи Мариана Асенова. 60 000 или с над 14% повече са били туристите от Украйна, които са избрали България за почивка.

Споделяне

Още от България