МВнР и МИЕ спорят в кои държави България да изнася оръжие

МВнР и МИЕ спорят в кои държави България да изнася оръжие

Профилът на България като износител на оръжейна и специална продукция за определени държави става все по-обезпокоителен. Това заяви Ивайло Киров от Министерството на външните работи по време на заседание на парламентарната икономическа комисия.

Киров изнесе данни, според които през 2014 година с най-голям дял в стойности, разрешения и износ на отбранителни продукти са Ирак - за над 164 млн.евро, Египет - за над 51 млн. евро, Либия - за над 12 млн. евро, Ангола - за 97 млн. евро, Нигерия- за над 100 млн. евро, Уганда - за над 12 млн.евро, Азербайджан, Казахстан, Саудитска Арабия.

"Ние считаме, че това са обезпокоителни тенденции страната ни да бъде сред основните доставчици за дискусионни дестинации, за които голяма част от страните-членки прилагат политика на откази и въздържане”, каза Ивайло Киров, цитиран от БГНЕС.

От неговото ведомства предлагат семинар с фирмите-износителки и промени в закона за експортния контрол за пълен консенсус при вземане на решенията и др.

Според зам.-икономическия министър Любен Петров обаче няма как да изнасяме оръжие за Норвегия и Хонолулу.

По думите му държавите, за които изнасяме са дестинации, които познават българското оръжие на нашата отбранителна индустрия и са традиционни пазари, които сме успели да задържим години наред.

Христо Атанасов, секретар на междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката съобщи, че през 2014 г. комисията е издала 506 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната от територията на България на стойност 827 млн. евро, реализиран е износ на продукти, свързани с отбраната, на обща стойност 403.638 млн. евро.

За внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната са издадени 399 разрешения на стойност 306 млн. евро. Общата стойност на реализирания внос и трансфер е 57.027 млн. евро.

За миналата година са издадени 42 разрешения за транзит и превоз на продукти, свързани с отбраната през територията на България. За същия период междуведомствената комисия е издала 7 разрешения за брокерски сделки за продукти, свързани с отбраната.

През 2014 г. по издадени 20 разрешения за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба и по генералните разрешения за износ е реализиран износ на стойност 5.839 млн.евро, с издадени 15 разрешения за внос на стойност 80.120 млн. евро, по които е извършена реализация на стойност близо 70 млн. евро.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?