МВнР и ЦИК се разминаха за липсващи изборни протоколи

Представители на ЦИК съобщиха в четвъртък пред парламентарната комисия за проверка на изборните нарушения, че все още има неполучени протоколи от изборите зад граница, като например от Австралия, където обаче са гласували твърде малко хора.

Малко по-късно от МВнР съобщиха, че твърдението на председателя на ЦИК Светла Димитрова за непристигнали изборни книжа и материали не отговаря на истината.

Според Външно министерство на 6 ноември 2009 г. представителят на МВнР Илия Кръстелников е предал с протокол на члена на ЦИК Румяна Сидерова последните получени в МВнР изборни книжа и материали от избирателни секции в чужбина от изборите за народни представители на 5 юли 2009 г., в т.ч. и от далечните Австралия, Канада и Южна Африка.

Към днешна дата не са получени и не са предадени на ЦИК изборните книжа и материали единствено от посолството ни в Кабул, където дипломатически куриери не пътуват, посочват от министерството.

Междувременно посланикът в САЩ Лъчезар Петков не се яви пред парламентарната комисия, защото бил болен.

Петков е бил поканен с писмо от председателя на комисията Явор Нотев ("Атака") във връзка със сигнали за нарушения на парламентарните избори.

От МВнР представиха пред депутатите болничен лист на Петков, който е издаден на 20 ноември и е за седем дни.

Няма да има време посланикът да бъде поканен отново, тъй като срокът за работа на комисията изтича на 2 декември, каза Явор Нотев. Дотогава трябва да бъдат готови докладът и проекторешението на комисията.

Правителството взе решение за отзоваване на посланик Петков, както и на колегата му в Турция Бранимир Младенов заради допуснати нарушения при организацията и провеждането на парламентарните избори зад граница. Президентът Първанов обаче отказа да подпише указа за освобождаването им. Младенов подаде оставка, същото се очакваше да направи и Лъчезар Петков, но такава все още няма.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?