МВнР: Изказването на турския посланик е политически неприемливо

Дипломатът обясни, че думите му за изучаването на турски език са погрешно интерпретирани

Хасан Улусой, сн. БГНЕС

Външно министерство привика в понеделник турския посланик у нас Хасан Улусой заради изказването му, че България трябва да насърчава изучаването на турски език, за да привлече повече турски инвестиции. Дипломатът е говорил с шефа на дирекция "Югоизточна Европа" в министерството Деян Катрачев, който му е обяснил, че призивът му е "политически неприемлив и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения".

Посланик Улусой от своя страна казал, че думите му са били "погрешно интерпретирани от медиите" и не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани.

"Турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице", посочиха в своя позиция от външно министерство.

Посланикът говори в събота при откриването на четвъртия завод на турската компания "Теклас" край Кърджали. Текстът на изказването му бе качен на сайта на посолството, но то изостри напрежението между двете страни. Премиерът Бойко Борисов, който присъства на събитието, коментира, че на посланика ще му се поиска отговорност за коментара. Въпреки че самият Борисов бил разбрал друго от този коментар. "Аз го разбрах по един начин, доколкото разбрах излезе по друг", обясни премиерът.

Освен това от министерството са предупредили посланика да се "придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи".

Посланикът на Турция от своя страна заявил, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. По думите му турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на България, а в "дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България".

Очаквано случаят бе поет и раздухан от т.нар "патриоти" и от все по-приближаващата се до тяхната стилистика лидерка на БСП Корнелия Нинова. Според нея дипломата дори бил поискал задължителното изучаване на турски език в училищата. И президентът Румен Радев не пропусна да обяви срещу външна намеса в българската образователна система.

Само преди два месеца имаше друг скандал между двете страни. В края на март турският външншен министър Мевлют Чавушоглу намекна, че страната му се е намесила в българската политика заради поправките в Закона за вероизповеданията.

Българските власти опровергаха това твърдение. Турските власти обясниха, че думите на Чавушоглу са извадени от контекста, а определени сили искат да развалят добросъседските отношения между двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България