МВнР: Няма пострадали български граждани при опита за преврат

МВнР: Няма пострадали български граждани при опита за преврат

До този момент българските дипломатически и консулски представителства в Турция не разполагат с информация за пострадали български граждани след опита за преврат, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи (МВнР).

"Министерството на външните работи информира българските граждани, че са налице симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция, но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно", посочват от министерството.

Институцията препоръчват гражданите, които се на почивка в Турция, да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката. Полетите от и за летище "Ататюрк" в Истанбул не са възстановени напълно.

Изпълняват се единични полети до отделни дестинации. Всички полети от Истанбул до София в събота са анулирани, информират от МВнР.

Всички ГКПП между България и Турция са отворени за трафик, но от турска страна се правят засилени проверки, което води до забавяне на преминаването. Всички дипломатически и консулски мисии на България в Турция работят денонощно, като във всяка една от тях е създаден кризисен щаб, който докладва постоянно в МВнР.

Отделно е създаден е регистър на българските граждани, потърсили съдействие на дежурните телефони в нашите мисии, както и регистрираните в сайта "Пътувам за" с оглед на тяхното локализиране и своевременното им информиране за развитието на ситуацията.

Във всички мисии е създадена организация за приемане на всички телефонни обаждания на българските граждани и тяхното систематизиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България