МВнР още не е "финализирало" критериите за посланически ордени

Въпреки че в началото на септември външният министър Кристиан Вигенин заяви, че правилата за удостояване на посланици са на финален етап, се оказа, че те все още не са утвърдени от него.

 

Това стана ясно от отговор на външно министерство на въпроси на Меdiapool.

 

Темата бе повдигната, след като правителството не предложи френския посланик Филип Отие за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато е практиката.

 

По-рано тази година германският посланик Матиас Хьопфнер и посланик Отие публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление. Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин и "наказание" на Отие. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

 

След продължително мислене сега от министерството обясниха, че вече е направен анализ на критериите за удостояване с държавни отличия на извънредни и пълномощни посланици при тяхното окончателно отпътуване от страната, като за целта са изготвени вътрешни правила. Те обаче продължават да са на "финален етап на вътрешно съгласуване", като престои тяхното утвърждаване от страна на министъра на външните работи.

 

От министерството посочиха в отговор на въпрос, че анализът не е необходимо да бъде съгласуван с дипломатическия корпус, но "представителите на дипломатическите мисии у нас биха могли да бъдат информирани в общ план за вътрешните правила, след като бъдат утвърдени от министъра на външните работи".

 

От външно министерство отново обясниха, че идеята им е да се избегне "създалият се "автоматизъм" при награждаването на чужди посланици у нас с висши държавни отличия".

 

"Стремежът е да се постигне максимално обективна оценка за личния принос на тази категория чуждестранни граждани, с оглед подпомагане на вземането на решение за изготвяне на предложение от страна на министъра на външните работи до президента на Републиката", посочват от МВнР.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?