МВнР осуети желанието на Скопие да иска обяснение за думите на Калфин

МВнР осуети желанието на Скопие да иска обяснение за думите на Калфин

Българското външно министерство осуети намерението на Скопие да иска обяснение за изказване на външния министър Ивайло Калфин, като отказа исканото от македонския посланик у нас ниво на дипломатическа среща.

Това стана ясно от обясненията на двете страни във вторник, ден след като министър Калфин заяви, че България няма да подкрепя безусловно членството на Македония в ЕС. Той призова македонските власти да спазват принципите на добросъседство и да спре агресията към българската нация или история. Това бе първото по рода си публично предупреждение на София за антибългарската кампания в югозападната ни съседка, която се засили през последните седмици след новината, че бившият премиер на Македония Люпчо Георгиевски е получил български паспорт.

Македонският посланик в България Абдираман Алити е поискал среща с началника на дирекция Европа 1 в МВнР Христо Георгиев.

От МнВР съобщиха за Mediapool, че са отклонили такава среща с мотива, че Георгиев бил ангажиран със срещата с ръководителите на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. От МВнР предложили на посланика да се срещне с референт от същата дирекция, но той отказал.

Пред Mediapool Алити подчерта, че отказал срещата, защото настоявал за среща с началника на отдела, а не с референти.

Според него обаче въпросът с изказването на българския външен министър не трябва да се драматизира и че и за в бъдеще ще се запазят добрите отношения между двете държави.

Той каза още, че Македония е била изненадана, понеже не е направила нищо, с което да предизвика подобно изказване.

По-рано заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, цитиран от Македонска Радио Телевизия, обясни: “За да няма сянка върху добросъседските отношения, в тях не трябва да има елементи, които съвършено ясно и еднозначно показват, че биха могли да предизвикат проблеми. Това искаше да каже министърът”.

Той посочи, че България подкрепя и ще продължи да подкрепя евроатлантическата интеграция на Западните Балкани в това число и на Македония, тъй като това е в интерес на България и на страните от региона.

Споделяне

Още по темата

Още от България