МВнР поиска Македония да освободи българка, осъдена от местен съд

Министерството на външните работи настоява българска гражданка, осъдена от македонски съд, да бъде освободена.

Във вторник директорът на дирекция "Европа – І” в министерството Снежана Найденова се срещна с временно-управляващата посолството на Република Македония в София Дивна Тричковска. Повод за поисканата среща е присъдата срещу българската гражданка Спаска Митрова, произнесена от съда в македонския град Гевгели, според която Митрова е отведена в затвора в Идризово.

"Съдебно решение, при което майка на невръстно дете е отведена в затвор заради битов спор с бившия ѝ съпруг, а детето, лишено от майчина грижа, е настанено в социален дом, не се вмества в нашите представи за хуманно отношение и спазване на европейски критерии в подобни случаи", съобщиха от министерството.

Българското външно министерство е поискало спешна намеса на македонското МВнР за изясняване на случая с Митрова, която бе осъдена на три месеца затвор, и предприемане на необходимите действия за това да бъде освободена от затвора.

На срещата е било посочено, че начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури, дават основание да се смята, че мотивите на съда са не само от юридически характер.

"Налице са твърдения на семейството на потърпевшата, че те имат връзка с публично изразеното българско самосъзнание на Спаска Митрова. Констатирали сме и други факти, които пораждат съмнения, че български граждани, както и македонски граждани с българско самосъзнание, се подлагат на административен, полицейски и друг натиск само заради самосъзнанието си. България ще отчита подхода на македонската страна в такива случаи, като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да извърши промените, позволяващи европейска интеграция на Република Македония. Настояваме въпросът да бъде спешно изяснен", съобщиха още от МВнР.

Дивна Тричковска е заявила от своя страна, че не е запозната със случая, но е посочила, че решението на съда едва ли има връзка с българското гражданство на Спаска Митрова. Тя е поела ангажимент незабавно да уведоми македонското МВнР и да информира за предприетите действия.

Спаска Митрова бе задържана на 30 юли в град Гевгели. Бившият мъж на Митрова я съди за това, че не осигурява легло и условия на бащата да вижда детето в жилището на родителите ѝ, където тя живее. Съдът в Гевгили я намира за виновна и я осъжда условно. Впоследствие затова, че не е изпълнила съдебното решение, тя е осъдена на три месеца лишаване от свобода. Присъдата е потвърдена от всички съдебни инстанции в Македония.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?