МВнР поиска обяснение от консула ни в Одрин защо е отменил програмата за 3-ти март

МВнР поиска обяснение от консула ни в Одрин защо е отменил програмата за 3-ти март

Министерството на външните работи поиска обяснение от генералния консул в Одрин Васил Вълчев за решението му да отмени празничната културна програма на 3 март. Това съобщиха от МвнР във вторник.

От там припомнят, че в посолството ни в Анкара беше проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък. В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души уважиха тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро.

МВнР изиска обяснения от генералния консул Васил Вълчев.

Той е аргументирал решението си с отмяна на всички културни прояви в Турция. "В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция "Маслинова клонка", на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници", пише Вълчев.

Всички обстоятелства ще бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с Вълчев, отбелязват от министерството.

Споделяне

Още от България