МВнР поиска от Малайзия да спази основните права на осъдените на смърт българи

МВнР поиска от Малайзия да спази основните права на осъдените на смърт българи

Външно министерство поиска от Малайзия осъдените на смърт българи да преминат през пълни медицински изследвания, както и да се спазват техните основни права, съобщиха от министерството.

 

Оттам не уточняват дали към момента има данни за нарушени права на двамата българи, осъдени по обвинения за наркотрафик.

 

Специалният пратеник на МВнР в Малайзия Ангел Орбецов е отправил исканията на срещата си с главния прокурор на Малайзия

 

Орбецов имаше и срещи във външното министерство на Малайзия, където се е запознал с актуалния в момента дебат в страната против смъртното наказание. Малайзийските дипломати са уверили Ангел Орбецов, че ще проучат подробно случая с българските граждани.

 

Пратеникът на МВнР е обсъдил въпроса и с представител на делегацията на ЕС в Куала Лумпур. Двамата са обменили информация и по аналогични дела с европейски граждани и възможни действия. Темата с прилагането на смъртното наказание в Малайзия е част от постоянния политически диалог на ЕС.

 

27-годишният Иван Киров и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора бяха осъдени преди няколко дни от съд в Малайзия на смърт за наркотрафик. Присъдите могат да се обжалват на по-горни инстанции.

 

Съгласно местното законодателство след постановена на първа инстанция смъртна присъда в 14 дневен срок след публикуване на съдебното решение то подлежи на обжалване пред следваща съдебна инстанция.

Споделяне

Още от България