МВнР потвърди, че българин е капитан на задържания кораб в Иран

Операцията е заради дълг на собственика на плавателния съд

МВнР потвърди, че българин е капитан на задържания кораб в Иран

Товарният кораб, чийто капитан е българин, е задържан от иранските власти в Персийския залив във вторник вечерта заради дълг на собственика си, съобщиха от пресцентъра на българското външно министерство в сряда вечерта.

След цял ден липса на информация, ведомството потвърди, че капитанът е български гражданин. Името му не се съобщава, но от министерството обявиха, че нашият посланик в Техеран е е връчил на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българина.

Според изявление на говорителя на външното министерство на на Иран, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Ислямска република Иран и с международните процедури заради финансови задължения на датската компания собственик - "Мерск лайн".

Корабът се намира в пристанище "Шахид Бахонар" в "Бандар Аббас", всичките 24-ма души на борда, които са граждани на различни държави, са в отлично здравословно състояние и не съществуват никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване.

След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си.

Плавателният съд е задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания "Парс Талайе", която има финансови претенции към компанията "Мерск лайн".

Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години, в следствие на което е било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.

Корабът е бил отклонен от ирански катери в пролива Ормуз във вторник. Плавателният съд е бил принуден да навлезе в ирански териториални води след предупредителни изстрели. Това е принудило американския флот да изпрати боен кораб и разузнавателен самолет, за да проследи ситуацията.

Корабът е “ЕмВи Мерск Тигрис" е бил отклонен от един от основните световни маршрути на петролни танкери към иранското пристанище Бандар Абас, където на борда са се качили ирански военни, съобщават американските власти.

На борда има моряци от България, Мианма, Румъния и Великобритания, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от БТА. Контейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай.

Корабът се експлоатира от компания "Рикмерс шипмениджмънт". Той не е собственост на Мерск и екипажът не е нает от Мерск, уточни говорител на датската компания за морски транспорт. За момента няма официална информация за самоличността на екипажа.

САЩ описаха инцидента като провокация. Това се случва в момент, в който САЩ и още пет световни сили се опитват да сключат споразумение за ядрената програма на Иран.

Плавателният съд е бил взет на лизинг от компанията Мерск, регистрирана в Дания. Първата компания поясни, че корабът е плавал в международни води, когато е бил задържан. Втората поясни, че плавателният съд се е движел по установения маршрут.

От Министерството на външните работи на Дания съобщиха, че интензивно работят за уреждане на въпроса с контейнеровоза.

"Ние работим усилено по разследване на обстоятелствата за задържането на контейнеровоза и водим диалог с компанията Мерск (Maersk) по този въпрос. Ние трябва да бъдем много предпазливи с изводите, защото не са ни известни фактите. Очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме, че екипажът на кораба няма да пострада", се казва в изявление на външното ведомство на Дания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?