МВнР: Повече от месец ще продължат преговорите за отвлечените български моряци

Очаква се преговорите за освобождаването на пленените от сомалийски пирати български моряци да продължат повече от месец, съобщи зам.-външният министър Милен Керемедчиев в петък.

"Не очаквам развитие скоро, колкото и лошо да звучи това”, посочи Милен Керемедчиев, който е и началник на кризисния щаб в МВнР, сформиран заради отвличането на българите.

Той съобщи, че шестнайсетте българските моряци са в добро здравословно състояние и им е позволено редовно да се обаждат на близките си.

Корабът "Malaspina Castle” бе отвлечен в понеделник миналата седмица от сомалийски пирати в Аденския залив. На борда му се намират 16 български моряци, а останалите 8 са от Русия, Украйна и Филипините. 32 000-тонния кораб е собственост на британска компания, плава под панамски флаг, но се оперира от фирма, регистрирана в Италия.

Няколко дни след отвличането започнаха преговорите между похитителите и фирмата оператор на плавателния съд. Пиратите вече са поискали откуп, но сумата не се обявява по желание на корабособственика и оператора.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?