МВнР прави опити за трансфер на делото срещу българския пилот в Кипър

МВнР прави опити за трансфер на делото срещу българския пилот в Кипър

Министерството на външните работи води консултации кипърските власти за осъществяването на евентуален трансфер на делото срещу българския пилот Янко Стоименов от Никозия в София.

Това съобщи в събота пред БНР Александър Михов, представител на дипломатическата ни мисия в страната. По думите му се обсъждат различни основания за защита правото на сънародника ни да не бъде съден 2 пъти за едно и също нещо на територията на Европейския съюз.

Стоименов е бивш главен пилот на компанията "Хелиос Еъруейз". Подсъдим е заедно с още 3-ма членове на ръководството заради самолетната катастрофа през август 2005 г. Тогава Боинг 737, изпълняващ полет от Ларнака за Прага през Атина, се разби край гръцката столица и всичките 121 души на борда загинаха.

Първоначално през 2011 г. четиримата бяха оправдани. Съдът в Никозия дори сне обвиненията им за непредумишлено убийство и причиняване на смърт поради небрежност. След това обаче делото бе възобновено по искане на главния прокурор на Кипър Петрос Клиридис.

На 7 февруари т.г. пък Апелативният съд в Атина осъди Стоименов на 10 години затвор, ако не плати глоба от близо 77 000 евро. Основният мотив на гръцките магистрати е, че Стоименов и колегите му са допуснали некомпетентни пилоти да управляват самолета. Присъдата обаче не еокончателна.

Стоименов бе оправдан на две инстанции по наказателен процес по този случай в Кипър през 2009 г. През април 2010 обаче в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения като присъдата в Кипър не е взета предвид. 

Делото срещу него вече предизвика остри протести. Съюзът на транспортните синдикати определи присъдата като несправедлива, тъй като капитан Янко Стоименов няма вина за катастрофата, за която е обвинен. Организацията изрази несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия и начина, по който тази практика се налага, както в случая с полет 522 от 2005 г. на кипърската авиокомпания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?