МВнР предлага България да открие консулство и в Чикаго

Министерството на външните работи ще предложи на правителството да се открие българско консулство в американския град Чикаго, съобщи в сряда говорителят на Външно Гергана Грънчарова. Миналата седмица кабинетът одобри откриването на наше консулство в Лос Анжелис, където живеят около 25 000 българи. Това ще бъде първото българско консулство по Западното крайбрежие на САЩ.

Говорителят и зам.външен министър Гергана Грънчарова заяви, че най-голямата българска общност се намира в Чикаго - между 40 и 50 хил. българи, затова МВнР предлага там също да се открие наше консулство. В Чикаго се издават три български вестника, има телевизионно и радио- предаване на български език, две православни български църкви с неделни училища и две български протестантски църкви, а десетки наши студенти ежегодно посещават американския град по летни студентски програми за културен обмен.

Грънчарова посочи като приоритет разкриването на български консулства в страни и региони с голяма българска общност и поставянето им в услуга на българските граждани зад граница. В отговор на въпрос тя заяви, че персоналните попълнения в консулствата са второстепенен въпрос и не се обсъждат в момента. Освен в услуга на българите зад граница, като задача на консулствата Грънчарова посочи и съдействие за подобряване на търговско-икономическите отношения между България и съответната страна.

Споделяне

Още от България