МВнР призова за край на насилието в Киргизстан

Министерството на външните работи (МВнР) призовава всички страни в конфликта в Киргизстан да съдействат за възстановяване на обществения ред и за спиране на насилието. Това се посочва в позиция на министерството във връзка с обстановката в Киргизстан.

"Следим внимателно развитието на събитията в Киргизстан през последните дни, довели до многобройни човешки жертви (по официални данни над 170 души са убити и над 1800 са ранени) и до тежки материални щети, принудили почти 100 000 киргизски граждани да напуснат домовете си и да потърсят убежище в Узбекистан", посочват от МВнР.

Дълбоко безпокойство предизвиква поводът за случилото се - доведена до екстремизъм етническа нетърпимост.

Подкрепяме недвусмислено Заключенията на Съвета "Външни отношения" на ЕС по Киргизстан от 14 юни и набелязаните мерки за бъдещи действия по преодоляване на кризата и оказване на хуманитарна помощ, както и препоръката за по-тясна координация на представителите на ЕС в региона с ОССЕ и ООН.

Поддържаме тесен контакт с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, която ръководи усилията на ЕС за оказване на подкрепа на бедстващите, се посочва в позицията.

Смятаме, че по-нататъшната ескалация на напрежение в Киргизстан поставя под въпрос мира и стабилността в целия регион и ще има крайно негативни последствия в хуманитарен план.

Подкрепяме усилията на временното правителство в Киргизстан да спази датата 27 юни на предстоящия референдум, за изграждане на стабилни демократични институции и укрепване на държавността в страната, се посочва още в позицията на МВнР.

Споделяне

Още от България