МВнР ще се опита да не допусне традиционното масово назначаване на посланици в края на мандата

Само петима дипломати с агентурно минало са напуснали доброволно, 90 още са във Външно

МВнР ще се опита да не допусне традиционното масово назначаване на посланици в края на мандата

Наближаващият край на мандата на всяко правителство е свързан с много грижи, включително как и кои негови кадри да бъдат устроени на други сигурни постове било то в посолства, било то в ръководства на различни регулаторни органи, комисии и пр. Как ще протече този процес при ГЕРБ предстои да се види.

Проверка на Mediapool показа, че до края на мандата си управляващата партия има възможност да определи едва двадесетина нови посланици.

Ограничените възможности за традиционното "награждаване" на заслужили кадри или пък на такива, които по една или друга причина трябва да бъдат извадени от дневния ред и "компенсирани" с посланически пост (най-фрапантният случай бе през 2006 г. с бившия главен прокурор Никола Филчев, който вместо съдебен процес получи назначение в Казахстан), могат да създадат напрежение. Според неофициални източници има три "квоти" за назначаване на посланици – на президента, на Министерството на външите работи и на партия ГЕРБ, но последната дума винаги е на премиера Бойко Борисов.

В отговор на въпроси на Мediapool от МВнР съобщиха, че в момента са изтекли посланическите мандати и все още няма предложения за нови посланици в Алжир, Беларус, Виетнам, Индонезия, Иран, Ирландия, Йордания, Казахстан, Канада, Ливан, Норвегия. До края на 2012 г. и през първите седем месеца на 2013 г. изтичат мандатите в: Австралия, Брюксел - Постоянната делегация на България в НАТО, Индия, Кипър, Дипломатическото представителство на България при Палестинската власт (Рамалла), Словения, Черна Гора.

Към момента от временно управляващи се ръководят дипломатическите представителства в Алжир, Беларус, Виетнам, Индонезия, Ирландия, Йордания, Казахстан, Канада, КНДР, Ливан, Норвегия, Катар. Трябва да се излъчи и нова кандидатура за посланик във Ватикана, след като бе отхвърлена тази на Кирил Маричков.

Източници oт МВнР твърдят обаче, че ведомството има намерение да предлага нови посланици поетапно, за да не се съберат много свободни места за края на мандата. Предполага се, че няма да се стигне до предсрочното отзоваване на посланици, за да бъдат осигурени нови места, тъй като това би било лош сигнал към съответната страна.

Вече излязоха неофициални информации за депутати, министри и дори висши представители на съдебната власт, които се готвят да продължат кариерите си като посланици. Официално потвърждение обаче няма.

Междувременно България все още има двама посланици с агентурно минало (Красимир Тулечки в Турция и Боби Бобев в Косово), независимо от обещанието и на външния министър Николай Младенов, и на президента Росен Плевнелиев страната да не се предствалява от хора, свързани с бившата Държавна сигурност.

Тулечки и Бобев бяха назначени от ГЕРБ, а Външно министерство засега не обсъжда техни заместници.

Проверката на Mediapool показа, че досега по собествено желание с МВнР са се разделили едва петима от общо 119 дипломати, за които Комисията по досиетата обяви в края на 2010 г., че са работили за ДС или бившите разузнавателни служби на армията.

 Според данни на Външното министерство, предоставени на Mediapool, в момента в министерството продължават да се трудят общо 90 души, свързани с ДС. Трима от тях са директори на дирекции, други са началници на отдели. 

Извън петимата доброволно напуснали, останалите са освободени поради придобито право на пенсия, изтекъл в трудовия им договор срок, а един е съкратен при влизането в сила на новия Устройствен правилник

Конституционният съд (КС) отмени като противоречащи на конституцията промените в Закона за дипломатическата служба, според които агентите на бившите комунистически служби нямат право да заемат определени висши постове в системата на Министерството на външните работи, включително и да бъдат назначавани за посланици.

Трима бивши ДС- посланици, предишни съветници на президента Георги Първанов, известен с агентурния си псевдоним Гоце, заведоха дела и осъдиха Външно министерство заради отзовването им.

 Така изпращането на посланици с чисто минало зависи само от политическата воля на правителство и президента. Всички върнати посланици, както и други дипломати, сътрудничили на ДС, няма как да бъдат принудени да напуснат дипломацията. Както се разбра, независимо от позицията на правителството, парламента, президента, както и мощният обществен и международен отвзук на скандала, избухнал след обявения от Комисията по досиетата списък, едва петима са напуснали по собствено желание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?