МВнР щяло да плаща 10 хил. евро месечно за разходи на лобиста Шимон Шевес

Министерството на външните работи (МВнР) се е задължило да плаща 10 хил. евро на месец само за разходите на фирма “Ай Дж. Интернешънъл Инк” до края на изпълнението на задълженията ѝ по договора за консултантски услуги в подкрепа на българското еврочленство. Това става ясно от публикувания от Портал Европа в петък договор на министерството с фирмата, който предния ден бе замразен заради скандалните факти, публикувани за единия от собствениците на лобистката група.

Както стана известно, на 13 март МВнР е подписало договор с регистрираната на Вирджинските острови компания “Ай Дж. Интернешънъл Инк” за извършване на консултантски и лобистки услуги с цел подпомагане на процеса на присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. Конкурсът бе обявен по Закона за обществените поръчки и офшорната компания бе класирана на първо място от двама кандидати.

Основните цели на консултанта, според обявеното задание на МВнР, са да предотврати приемането на отлагателна клауза за членството на България в ЕС, да помогне за ускоряване на процеса на ратификация преди финализирането на прегледа за подготовката за членство и да увеличи подкрепата за приемането на страната ни през 2007 година в Германия, Франция, Холандия, Дания.

Дни след подписването на договора медиите разкриха, че представителят на компанията Шимон Шевес  е бил разследван и съден за корупция и незаконни оръжейни сделки в Израел, което се е отразило на репутацията му на професионален лобист в редица европейски страни, където той трябваше да работи за положителния имидж на страната ни.

Шевес е разследвани за афери и корупционни схеми и в Германия, където дълго време работи с политици от левия спектър. Той има стабилни контакти и в Социалистическия интернационал.

Медиите припомниха, че друга компания, в която Шевес е съдружник – “RLSB Partners” е била използвана от бившия министър на финансите Милен Велчев, за да урежда деловите му срещи в САЩ.

От публикувания в петък договор с лобистката компания става ясно също, че той е бил подписан от външния министър Ивайло Калфин. Пред БНР той не отрече това, като повтори, че ако е знаел за съмнителната репутация на Шевес, нямало да се стигне до договор. В първите си изявления, когато избухна скандалът, министър Калфин отрече да знае изобщо кой е спечелил конкурса, защото това не му било работа.

В петък Калфин благодари на медиите, че са направили “полезни” разкрития. “Аз, естествено, ако знаех това, което след това щях да видя в пресата, сигурно щеше да има някакви ограничения още преди конкурса”, каза министърът. Той повтори, че в момента се прави проверка по случая, като го определи като “действително неприятен” и изрази съжаление, че сме изпаднали в такава ситуация.

“Това, което мога да ви гарантирам, е, че договорът не е задействан. Проверяваме доколко е коректна, тя от едно място излезе и после се препечата в другите медии, и ще вземем решение дали тази фирма би могла да свърши работата, за която бихме искали да я наемем”, каза Калфин, като си остави вратичката поръчката все пак да остане възложена на “Ай Дж. Интернешънъл Инк” и на лобиста Шимон Шевес.

В публикувания договор действително не е посочена цената на услугата, която ще извърши фирмата. Тя обаче е фиксирана в приложената към документа ценова оферта, предложена от консултанта и очевидно одобрена от възложителя. Преди два дни говорителят на МВнР Димитър Цанчев заяви, че не знае колко ще струва изпълнението на поръчката, защото плащането щяло да стане след завършването ѝ по договор на 31 октомври 2006 г.

Според неофициални източници на в. “Монитор” външното министерство ще плати поне 1,3 млн. лв. за услугите на консултанта, което е в пъти над цената от 200 хил. лв., посочвана от експерти като ориентировъчна преди началото на конкурса.

Договорът предвижда плащането да се извърши на девет равни вноски, като първата трябва да се преведе авансово 7 дни след сключването на сделката, а всяка останала – след представяне и одобряване на отчет за обема и качеството на свършената до момента работа. Това опровергава още веднъж казаното от Цанчев, че не се знае какво ще се плати на фирмата, защото седмица след сключването на договора трябва да се преведе авансова вноска с определен размер.

В петък стана известно името и на втория участник в конкурса, информацията за който бе обявена за “конфиденциална” от говорителя на министерството Цанчев. Управителят на българския офис на австрийската ПР-компания “Хохегер” Росица Велкова съобщи пред в. “Труд”, че не знае поради какви критерии офертата им е била отхвърлена от комисията на МВнР, провеждаща конкурса, като уточни, че формулировката за отхвърлянето е била “по административни причини”.

Според Велкова фирмата е щяла да работи в Германия и Австрия, а заедно с “Бърсън-Марстелър” - в Холандия, Франция и Дания. Тези страни са посочени като “проблемни” при ратифицирането на договора ни за членство в заданието за поръчката на МВнР.

“Хохегер” е спечелила конкурс за лобиране в Румъния, сходен с българския.

Според източници от МВнР изборът на Шевес е бил договорен предварително между външния министър Калфин и президента Георги Първанов, като целта била фирмата за помага за изявите на Първанов в чужбина, както и за кампанията му за преизбиране на поста на изборите през есента.

Споделяне

Още по темата

Още от България