МВнР смята за невинен задържания в Иран българин със 130 кг хероин

Уверени сме, че българският шофьор, заловен със 130 кг хероин в Иран, е невинен, заяви говорителят на външно министерство Драговест Горанов в сряда. 

55-годишният българин Живко Русев беше арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците, като в камиона му са били открити 135 кг. хероин. В момента тече разследване срещу българина, като за трафик на наркотици той може да получи и смъртна присъда от Иранския революционен съд.

Драговест Горанов съобщи, че началото на процеса срещу Русев е насрочено за 29 юни. 

"Даваме си сметка, че това ще бъде нелек процес, тъй като обвинението е много сериозно. Сънародникът ни обаче има много добър адвокат, специалист в областта, готов да поеме защитата", посочи говорителят.

Той каза още, че отношенията между България и Иран са много добри. По време на визитата на иранския зам.-външен министър Махди Сафари в България преди два дни е бил повдигнат въпросът за българския шофьор.

Външният министър Ивайло Калфин е изразил увереността си, че иранският съд безпристрастно ще разгледа случая. Сафари от своя страна е информирал, че България може да разчита на това.

Споделяне

Още от България