mediapool.bg Ти си това, което четеш

МВнР: Статутът на Ерусалим трябва да се договори чрез преговори

13:59 | 07 декември 2017 | 1 коментар
Статутът на Ерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии. Toва се посочва в позиция на българското Външно министерство по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. 
 
Така България стана поредна страна, която осъжда промяната на американската политика в Близкия изток. 
 
"Всяка промяна на статута на Ерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес", посочват от МВнР. 
 
"В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с "Квартета"  за Близкия изток ( САЩ, Европейския съюз, ООН и Русия – бел.ред.), в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност", завършва българската полиция. 
Още по темата
Още от България